Първа копка на Център Канев в университета
Първа копка на Център Канев в университета / снимка:Русенски университет

 

Братът на канадския строителен магнат Игнат Канев - Симеон Кънев, най-близките роднини от с. Горно Абланово и неговият официален представител в България Атанас Колев са сред най-важните гости на тържеството за първа копка на „Канев Център Русенски университет“, което висшето училище организира днес. Поканени са също представители на МОМН, на областната, местната и църковната власти, бившите ректори на университета.

Построяването на комплекс „Канев Център Русенски университет“ осъществява идеята на прочутия наш сънародник, канадския строителен предприемач и филантроп г-н Игнат Канев, да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за Русе, университета и региона. Идеята е била съгласувана с ректора проф. Христо Белоев при гостуването на г- Канев във висшето училище през септември 2012 г.

На 12 октомври, в Деня на Русенския университет, Игнат Канев обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на Центъра. Както беше публично обявено, от участвалите в конкурса три идейни проекта на комплекса – два от русенски фирми и един от германска, г-н Канев и екипът на проф. Белоев  са избрали проекта на „НОРДПЛАН“ ООД, изготвен от колектив с ръководител арх. Цвети Русинов.