Поредната звездна вечер на фестивала
Поредната звездна вечер на фестивала / ММД
Днес в Голяма зала на Доходно здание ще се състои един неотразим концерт с участието на двама знаменити русенци – истинска чест за фестивалната сцена в Русе и неповторимо удоволствие и привилегия за всички меломани. Зашеметяващият Светлин Русев излиза за трети път на тазгодишното издание на фестивала като солист, а този път и като концертмайстор на Софийска филхармония, заедно с брилянтния пианист Евгени Божанов и цигуларя Павел Златаров. Неизмеримият талант на блестящите музиканти от световна класа ще потопи публиката в магията на прелестните Моцартови концертни опуси. След изключително силния размах, с който Светлин Русев откри тазгодишното издание на фестивала на 10 март заедно със Софийска филхармония под диригентството на Лио Куокман, на 11 март отново излезе на сцената в проекта на Фортисимо Фамилия Приказка за Цигулка със същия оркестър, но с диригент Павел Златаров, който ще видим като цигулар на 16 март.
Мартенски музикални дни
ММД

Фестивалната публика имаше възможност да се наслади и на самостоятелната изява на Евгени Божанов на 13 март, а сега в четвъртък, 16 март, именитите музиканти обединяват своя непоклатим талант в един концерт от най-висша класа. На 17 март, петък, в зала Филхармония от 19 ч. фестивалната програма продължава с още един звезден екип от изпълнители - Матиас Гьорне – Мария Принц – Симеон Лютаков. Те ще представят за първи път на русенска сцена една от най-вълнуващите и щастливи любовни истории във вокалната музика на 19 век – единственият песенен цикъл на Брамс Хубавата Магелона по текстове на немския поет-романтик Лудвиг Тик. Матиас Гьорне, ученик и последовател на легендите Е. Шварцкопф и Д.Ф. Дискау, със своя неустоимо красив тембър, днес е един от най-търсените баритони в света. Работи с водещи оркестри по цял свят, като сред сценичните му партньори са първокласни диригенти и изтъкнати пианисти от всички точки на света.

Матиас Гьорне
netinfo

След дебюта му на русенския фестивал през 2015 с незабравимото изпълнение на Зимен път от Шуберт, Гьорне се завръща в Русе с любовния цикъл на Брамс – един от най-красивите песенни шедьоври на романтичния 19 век. Мария Принц свири с водещи оркестри из цяла Европа, има изпълнения с Виенската филхармония и партнира с прочути диригенти като Рикардо Мути, Сейджи Озава и Сър Невил Маринър. Чест гост на фестивала „Мартенски музикални дни“. Този месец излиза нейн нов албум към звукозаписния лейбъл Наксос с песните на Пучини, изпълнявани заедно с прочутата Красимира Стоянова.

Мартенски музикални дни
ММД

Роденият в Русе Симеон Лютаков е любимец на публиката от редица телевизионни сериали и участия в киното. Освен като актьор, Лютаков е познат и като фотограф с множество самостоятелни изложби за последните две десетилетия. На концерта в рамките на МФ „Мартенски музикални дни“ 2017 той ще влезе в ролята на четец рамо до рамо със знаменития баритон Матиас Гьорне. МФ Мартенски музикални дни 2017 ще се проведе от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата, генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.