През май 2013-а трябва да потече газ между България и Румъния
През май 2013-а трябва да потече газ между България и Румъния / Дарик Русе, Искра Георгиева
През май 2013 трябва да потече газ между България и Румъния
55897
През май 2013 трябва да потече газ между България и Румъния
  • През май 2013 трябва да потече газ между България и Румъния

Премиерът Бойко Борисов присъства на първа копка на строителството на българския участък на газопровода България - Румъния. Заедно с министър-председателя в Русе дойдоха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, а от румънска страна присъства заместник-директорът на „Трансгаз” Ливио Пинтикан.

Проектът за междусистемна газова връзка България-Румъния е с обща дължина 25 км. От тях 15 км ще минават през българска територия, 8 през румънска, а 2 км - под р. Дунав. Прокарването на тръбите ще е под дъното на реката и няма да засегне корабоплаването и екологията, увери изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков. Той обясни, че това е съвременна технология, която се прилага за първи път в България за такъв голям участък.

Интерконекторът е изключително важен, защото ни дава независимост, заяви министърът на икономиката Делян Добрев. Той коментира, че се очаква изграждането на газопровода да приключи дори и по-рано от предвиденото през май следващата година. Едновременно с това се работи по проектирането на другите газови връзки с Гърция, Сърбия и Турция.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че строителните работи от българска страна трябва да се ускорят, за да догоним румънците. Общата стойност на газовата връзка е близо 24 млн. евро, от които ЕК отпуска 9 млн. Стойността на проекта за Българска територия е 7 млн. евро.