/ iStock/Getty Images
Двудневно ще бъде тазгодишното издание на русенския "Green Rock Fest", съобщиха от Общината.

Фестивалът ще се проведе на 10 и 11 септември, от 18:00 часа на площад „Свобода“, пред сградата на Община Русе. През първата вечер на сцената ще се изявят младежките групи „Абстракт“ от Тутракан, „Imbecile“ от София, русенските „Slipstream“ и „Fizzy Grapes“. Специален гост е легендарната група Фактор, с която ще завърши концертът.

Втората вечер ще бъде открита от тийн бандата „Графит“ от Силистра, ръководена от рок музиканта Иван Неделчев. Ще се изявят и двете новосъздадени групи в рамките на проекта „Green Rock Fest Incubator“, който беше подкрепен от Национaлен фонд „Култура“.

Най-сладкият фестивал предстои в Русе - на тортата „Гараш“

Идеята е да се съберат младежи от цяла България и след селекция да се оформят две рок групи. В началото на месец май 12 таланта бяха избрани и започнаха работа.

Те бяха напътствани от ментори чрез онлайн обучителна платформа и имаха възможността да се срещнат с известни представители на рок жанра, които им споделиха опита си. Така бяха създадени групите „Unity“ и „Distracted“, в които свирят музиканти от Русе, София, Варна, Кюстендил, Нови пазар и Дупница.

Дебютът им ще е на 11 септември на сцената на "Green Rock Fest". Фестивалът ще завърши с концерт на група „Кикимора“ на световноизвестния китарист Николо Коцев, заедно със звездата Дуги Уайт - шотландски рок певец, участвал в Рейнбоу, Райзинг форс на Ингви Малмстийн и настоящ вокал на Алкатраз. Певецът ще пристигне веднага след турнето на Алкатраз.

"Green Rock Fest" е създаден през 2009 г., за да даде шанс на младежки рок групи да се изявят пред широка публика, да намерят нови приятели и да свирят на една сцена с големи музиканти.

Събитието се осъществява по инициатива на сдружение „Грийн рок фест“ - град Русе с финансовата подкрепа на Община Русе, Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ и със съдействието на MG Travel, Witte Automotive, "ВиК" ООД-Русе, „Експрес Сервиз“ ООД, „Мегахим“ АД, УМБАЛ „Медика“, Хускварна, „Нетуъркс България“ ЕООД, „Престиж-92“ ЕООД, „Проксима-3“ ЕООД, „Скални материали“ АД, „Строител“ ООД, “Атанасов и Ко” ООД,Ротари клуб Русе, “Трифонов и синове“ ООД, ”Party Group Entertainment, „Софтуерна компания“ ЕООД, Фондация „Фабрика за успешно бъдеще“, НУИ „Професор Веселин Стоянов“.