/ iStock
Множество кулинарни изненади очакват русенци на 17 септември, когато ще се състои първият Фестивал на тортата "Гараш", съобщиха от Общината.

Той е организиран от Община Русе. Участниците ще предложат свои версии на създадения в града десерт, като за целта ще използват точните пропорции от старите тефтери на майките и бабите си.

Любителският конкурс ще започне в 10:30 часа пред Доходното здание, а най-сполучливата торта ще бъде отличена от председателя на журито шеф Ради Стамболов - шоколатиерът, измислил първия сладолед "Гараш".

Вкусно и сладко кулинарно изкушение: Какво представлява легендарния „габровски шоколад“ (СНИМКИ)

През целия ден на площада пред Съдебната палата ще бъдат разположени шатри с хладилни витрини на местни производители на сладкарска продукция. Посетителите ще имат възможност да опитат не само познатата в цял свят торта Гараш, но и различни сладки и солени изкушения.

На специално изграден кулинарен модул ще се правят шоколадови демонстрации от шеф Ради Стамболов, шеф Виолина Маринова - лице от популярно тв шоу, и шеф Ивайло Димитров - главен готвач в известен русенски ресторант.

Ще има и съпътстващи събития за русенци и гостите на града, които ще започнат в 19:00 часа в четвъртък - 15 септември с джаз концерт на възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ на пл. „Свобода“. На следващия ден от 20:00 часа пред Държавната опера ще бъде представен на открито спектакълът „Кармен“.

На 17 септември - събота децата ще могат да се включат в приключенската игра „Лабиринтът“ и да гледат постановката на Държавен куклен театър-Русе „Зеленчуци, който не яде или Чудните готвачи“.

„Кантата за кафето“ от Й. С. Бах ще направи своята премиера от 10:30 часа на площада пред Операта. За любителите на интересни русенски факти са предвидени две безплатни туристически опознавателни обиколки из централната част на града, както и Treasure hunt - туристически маршрут под формата на игра, организиран от Сдружение „Градоред“.

На 17 и 18 септември ще се състои и Международният фестивал „Живи статуи“, организиран от ДТ „Сава Огнянов“ с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“.