Пианистът Николай Димитров ще свири джаз в „Карнеги хол“
Пианистът Николай Димитров ще свири джаз в „Карнеги хол“ / снимка:личен архив

14-годишният русенски пианист Николай Димитров заминава за нова изява в Ню Йорк. Възпитаникът на Училището по изкуствата ще свири в гала концерт в Weill Recital Hall в „Карнеги Хол“ на 27 март. Точно на католическия Великден българският талант ще се представи на престижната сцена като носител на първа награда в International Music Talent Competition “American Protege”. Отличието му е присъдено за джаз импровизациите му върху „Мъртви листа“ на Джоузеф Козма, които ще прозвучат пред американската публика.

Пътуването на Николай Димитров до Ню Йорк стана възможно благодарение на подкрепата, която му оказа фондация „Димитър Бербатов“. Русенецът за поредна година е член на Клуба на успелите деца.

По време на гала концерта младият музикант ще получи дипломата си за първата награда, заедно с диплома за преподавателя си. Педагог на Николай в областта на джаза е известният русенски джаз пианист Иван Куртев.

Това е второ гостуване на Николай в Ню Йорк, след като в края на 2014 г. той излезе да свири два пъти в една вечер на сцената на „Карнеги Хол“ – като индивидуален изпълнител и в дуо. Тогава пианистът отново бе носител на две награди от международния конкурс, само че в класическата музика.

Изявата в Ню Йорк е продължение на изключително успешната 2015 г., през която русенският пианист дебютира на сцените на „Роял Албърт Хол“ в Лондон, „Музикферайн“ във Виена и „Опера Бастилията“ в Париж като носител на награди от международни конкурси. Като джаз музикант пък дебютира на Международния джаз фестивал в Банско и участва в Националната джаз среща в Русе. Постиженията на Николай му донесоха и национално признание преди месец, когато той спечели голямата награда в категория „Изкуства“, присъдена от фондация „Енчо Керязов“.