Певиците от „Здравец“ се включиха в празника на будителите в Букурещ
Певиците от „Здравец“ се включиха в празника на будителите в Букурещ / netinfo

Фолклорната група „Здравец“ към НЧ „Христо Ботев“ в село Новград участва в тържеството по повод Деня на будителите, което се проведе в Букурещ. Самодейките получиха специална покана да се включат в празника от проф. Лука Велчов, почетен председател на Демократичния съюз на българите в Румъния. В организацията са записани повече от 500 души. Макар и няколко дни след датата на официалния празник, българщината доминираше в помещенията на една от сградите, разположена на тиха улица в центъра на румънската столица. В залите на дружеството се събраха около тридесетина потомци на наши сънародници и българи, работещи в северната ни съседка. Високият емоционален градус се поддържаше не само от проф. Велчов, но и от изпълнителния председател Нина Габровска. Пламенно слово за пътя на будителите и ролята им за развитието на българското общество произнесе отец Виктор Мутафов, представител на Българската православна църква в Букурещ. Според него в периода на Възраждането са действали три духовни центъра, единият от които е Букурещ. През румънската столица са преминали по-голяма част от българските будители, които са оставили ярка и незаличима следа в родната история - Ботев, Левски, Вазов, Каравелов…  „Това са хора, които с цялото си сърце и душа са мислили за своите събратя, носили са искрицата за национална и духовна свобода“, сподели отец Мутафов. И в наши дни Демократичният съюз  на българите в Румъния продължава апостолската мисия на будителите, за да запази и предаде българщината и българския дух на нашите сънародници в Румъния. В празника взеха участие и представители на българското посолство в Букурещ.

Визитата на певиците от „Здравец“ в Букурещ започна с обиколка на местата, свързани с българската история в румънската столица. За съжаление повечето от сградите са изоставени и в момента се намират в окаяно състояние, независимо че са обявени за паметници на културата. Самодейките сведоха глави и пред паметта на известни българи, погребани в централните гробища на Букурещ – Христо и Евлоги Георгиеви, Димитър Хадживасилев и др.  Облечени в национални носии, жените от Новград заедно с кмета на селото Диана Копчева припомниха на нашите сънародници вкуса на традиционни български ястия. Те почерпиха участниците в тържеството с дъхава питка и вита баница. Всяко изпълнение на фолклорната група беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти. И съвсем закономерно празникът завърши с кръшно хоро, на което се хванаха повечето от присъстващите, независимо от напредналата си възраст. Няколкото часа в румънската столица се изнизаха съвсем неусетно, а по примера на будителите центърът на Букурещ беше завладян от българския дух и духовност.

На изпроводяк проф. Лука Велчов с ръка на сърце призна, че са малко хората като него, които продължават да работят безкористно на ползу роду. И на 84 години той не спира да съхранява българщината и да представя на многобройните български гости на Букурещ, останалите през годините светини и да поддържа самочувствието ни, че сме горди наследници на България, без да получава нито стотинка от държавата ни поне за дейността на една от най-големите организации на българите в Румъния.