Пазачът на лешояда е темата на тазгодишната Ломея
Пазачът на лешояда е темата на тазгодишната Ломея / Дарик Русе, Искра Георгиева

16-тото издание на международния симпозиум за изкуство „Ломея“ се провежда в Русе до края на седмицата. Тази година участниците са 11, от България, Испания, Германия, съобщиха кураторите Димитър Грозданов и Пенка Минчева, които също ще се включат в симпозиума със свои творби.

Темата е „Пазачът на лешояда“, свързана с факта, че в ПП „Русенски Лом“ в момента има една единствена двойка лешояди. За щастие птиците са отгледали едно малко, разказа Милко Белберов. Миналото лято в парка не дойде нито един египетски лешояд, но тази година се оказа, че се е върнала птица, родена преди 5 години тук. „След като заминат, лешоядите остават в централна Африка около 4-5 години до навършване на полова зрялост и тогава се връщат. Тук има хранителна база, за да отгледат малките си, но а жалост и голяма заплаха-умишлено или не отровени животни, с които се храни птицата. Именно заради нея лешоядът почти изчезна от региона, но сега има надежда за завръщането му. Двойката наистина има пазач, който я наблюдава и подхранва, коментира още специалистът.

Именно тези факти ще са провокация към участниците в симпозиума. А те са:

Бланка Алонсо Видал (Испания)

Виргиния Пенчева (България)

Деница Тодорова (България)

Красимира Кирилова (България)

Мариета Голомехова (България)

Матиас Рот (Германия)

Мая Йоцова (Канада)

Милен Джановски (България)

Нено Белчев (България)

Орфей Миндов (България)

Пеньо Пенев (България)

 

Участниците работят предимно в Божичен, но в програмата им е включена обиколка  на Ивановски скални църкви, на забележителности в града и региона. Експозицията с творбите на участниците ще бъде в събота от 10 ч. на открито в Божичен, а в неделя от 18 ч. в художествената галерия. В четвъртък в ОИЦ в Доходното здание пък ще бъде прожектиран документалният филм „Зелена мечта“ на една от участничките Мая Йоцова.