Осветиха новото отделение
Осветиха новото отделение / Дарик Русе
Игнат Канев за новото отделение в болницата
98964
Игнат Канев за новото отделение в болницата
  • Игнат Канев за новото отделение в болницата
Новото отделение по Трансфузионна хематология в Университетска болница „КАНЕВ“ в Русе беше осветено и официално открито днес. Реално то функционира на новото си място - сутерена в ДКЦ-1 с вход откъм паркинга на Хирургичния блок, от 6 месеца. Така нареченият Кръвен център бе изграден изцяло със средства, дарени от фондация „Игнат Канев“, в размер на 300 000 лв. Това е трето дарение на Канев за болницата, като с първите две бе изградено ново детско отделение и нова детска площадка в двора на лечебното заведение.

Кабинетът за кръвовземане
Дарик Русе

На освещаването днес присъства и самият Игнат Канев, който сподели, че за него е удоволствие да вижда радостта в очите на хората. „Както знаете аз съм русенски зет, децата ми също са свързани с Русе и с България, а 4-годишното ми внуче вече казва молитви на български, сподели развълнуван известният магнат.

Кабинетът за кръвовземане
Дарик Русе

Началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Биляна Цветанова обясни, че кръводарителите са между 350 и 500 средно на месец, но нуждата от доброволно кръводаряване се увеличава. За жалост има и недостиг на специалисти в отделението, като в момента са незаети две места за лекари. За кръводарителите, които дойдат в центъра са осигурени комфортни условия, много по-различни от тези в старите помещения, каза още д-р Цветанова.

Чуйте какво каза Игнат Канев в прикачения файл.