Осветиха единствения у нас параклис на името на Св. Емилиян Доростолски
Осветиха единствения у нас параклис на името на Св. Емилиян Доростолски / Двери. бг

В силистренското село Йорданово Доростолският митрополит Амвросий освети единствения в страната параклис „Свети Емилиян Доростолски", с което църквата отбелязва 1650 години от мъченическата смърт на светеца днес, съобщиха от митрополията в Силистра.
Параклисът е изграден в неработещото селско училище. Част от сградата е предоставена от общината за църковни дейности. Средствата за параклиса са осигурени от фонд "Строителство и ремонт на храмове" и от дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

След освещаването на новия параклис е раздаден курбан на местните жители.

Според житието му Емилиян Доростолски е роден в гр. Доростол, днешна Силистра. Той прекарва живота си като слуга при градоначалника. Император Юлиан изпраща в Доростол нов управител, за да изкорени християнството. Уплашени от славата му на жесток управник, местните жители скриват, че сред тях има християни. Доволен, той дава угощение на гражданите. Но за ревностния християнин Емилиян е непоносимо самохвалството на управителя-езичник и по време на пира натрошава с чук статуите на езическите богове в светилището. За деянието е обвинен невинен човек, но Емилиян се явява пред управителя и признава вината си. Градът е глобен за укривателството на християни, а Емилиян е изгорен на клада край Дунав на 18 юли 362 г.

Според някои изследователи, сред които е и силистренският археолог Георги Атанасов, Св. Емилиян е "последният раннохристиянски мъченик в Мизия". Той е един от 13-те християнски мъченици, намерили смъртта си в Доростол /Силистра/. В катедралния храм на града се пазят дарените от покойния папа Йоан Павел Втори мощи на още един от тях - Св. Дасий Доростолски.