Морски орли ловуват в "Сребърна"
Морски орли ловуват в "Сребърна" / РИОСВ Русе
През седмицата на територията на поддържан резерват „Сребърна“ са наблюдавани едновременно 8 морски орли . Хищните птици използват резервата като хранителна база. Птиците се хранят с едри риби, гъски и дребни патици. Понякога отнемат плячката на орела рибар и други рибоядни видове. Преследват и гмуркащи се под водата птици. Свиват гнезда по стари, високи дървета, около водоеми.

В колонията на къдроглавия пеликан броят на птиците достигна до сто. Първите заселели наколните платформи и териториите около тях вече гнездят. Новодошлите в момента активно строят гнезда. На територията на резервата се наблюдава голямо струпване на птици – лебеди, зимно бърне и лиски. Големи ята белочели и сиви гъски нощуват в резервата.

Водните стоежи в езерото са стабилни. Има замръзнали участъци в периферията на водните огледала. Поддържан резерват „Сребърна“ е една от най-значимите влажни зони на територията на екоинспекцията. Наред с останалите защитени местности „Калимок-Бръшлен”, Комплекс „Алеко-Телика”, „Блатото край село Малък Преславец“ и “Гарвански блата”, ПР „Сребърна“ осигурява дом и благоприятни условия за размножаване на редки и защитени видове птици.