Министър Найденов: Русенско е с голям потенциал във винопроизводството
Министър Найденов: Русенско е с голям потенциал във винопроизводството / Дарик Русе, Искра Георгиева

Винопроизводството е секторът, който през последните години има постоянен траен ръст и по отношение на произвеждане и по отношение на износ. Това заяви в Русе министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който откри българо-румънски винен фестивал.

За миналата година ръстът е от 8-10%, а интерес има вече не само към износа на вино, а и към този на грозде. Това се дъжи на вкарването на нови технологии в самата преработка, на модернизацията на лозята, на програмата за смяна на стари с нови сортове.

Въпреки това не е лесно да се изличи петното върху българското вино, лепнато в годините на прехода, когато се изнасяше подобие на вино за 50 евроцента, коментира Мирослав Найденов. Сега освен в Русия има носталгия по хубавото българско вино и в бившите социалистически републики, има голям интерес и от Китай. Проблемът е, че не можем да произведем големи количества, но държавата ще помага. русе е сред тези региони, които имат потенциал, каза още Найденов.

Министърът отговори и на въпрос за следващ типично български продукт, който ще бъде сертифициран. Според него към даването на такова гарантирано георгафско понятие вървят еленският бут и българското розово масло. Земеделският министър съобщи още, че усвоените средства за тази година по директните плащания са 99.6%.