Меглена Кунева: В протестите се намесиха кукловодите, конфронтацията цели да запази статуквото
Меглена Кунева: В протестите се намесиха кукловодите, конфронтацията цели да запази статуквото / netinfo

Днес отново стана очевидно, че властта, която упражяват управляващите, не е от името и заради народа, а е калкулация на личните им интереси. В паника за политическото си оцеляване са, изгледът за промяна на политическата система ги ужасява.  Това коментира днес по повод на събитията в центъра на София и дебата в парламента по бюджета лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Срамота е да отклоняват вниманието на обществото от същностния разговор за смяната на политическатата система, като насъскват хората едни срещу други. Срамота е да да не могат да поемат отговорност за грешките си. Срамота е да предизвикват противопоставяне на хората, за да запазят остатъците от една напълно делигитимирана  власт, допълни още тя и бе категорична, че партийните лидери на управляващите тежко подвеждат избирателите си. Днес те показват белезите на истинска тоталитарна власт – нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили, каза още Кунева и направи връзка с безпрецедентно ниското доверие в парламента – дори един дебат по същество за бюджета не могат да проведат, допълни тя, и за тях няма притеснение, че са пред очите на целия народ.

По думите на лидера на „Движение България на гражданите“, в протестите се намесиха кукловодите, които се опитват да нанесат рана на гражданската тъкан на протеста. Но държавата така няма да се промени и гражданите трябав да са бдителни. Кукловодите сега са в стихията си, олигархията днес показва част от това, на което е способна.  Срамота е в 21-ви век политици, претендиращи за държавници, да прибягват до автобуси с хора, вместо до нормални за целия свят политически похвати като разговор, убеждаване, дебат, законност. Днешната коалиция е повече от политически картел и показва, че целокупният им катарзис е бил фалшив - параван, зад който лъсна позорящото обстоятелство, че са готови на всичко, дори и с жертване на гржданския мир, за да запазят властта.

Йонко Грозев, сектретар на „Движение България на гражданите“ допълни, че съзнателното изостряне на конфронтацията от страна на управляващите цели да скрие тяхното нежелание да извършат промяната на политическия модел, която обществото иска. Надяват се зрелищните сблъсъци да свалят въпроса как сменяме корупционния политически модел. Въпрос на който те нямат отговор и затова се опитват всячески да го подменят. Изострянето на конфронтацията работи за запазване на политическото статукво такова, каквото е в момента, категоричен бе Грозев като допълни, че този план няма да успее, защото чрез протестите българското общество ясно е показало нетърпимостта си към статуквото и своята решимостта, и платени автобуси с демонстранти не могат да спрат тази решимост.