Кметът замина за Босна
Кметът замина за Босна / Община Русе

Кметът Божидар Йотов и началникът на кабинета на кмета Валентин Христов  отпътуваха за град Биелина /Република Босна и Херцеговина/ по покана на местната управа. На 9 август градът отбелязва своя празник, а русенският градоначалник ще бъде почетен гост.

Миналата година Йотов бе избран за кум на града. По време на тържествата, посветени на свети Пантелеймон, защитник и покровител на Биелина, които продължават от 7 до 9 август, ще бъде обсъдено разширяването на междукултурния обмен между двата града, което е заложено в Споразумението за побратимяване. Русенският кмет ще поднесе на кмета на босненския град Мичо Мичич шарж, дело на художника Огнян Балканджиев и сувенири със символите на Русе.

Община Биелина е разположена във Североизточната част на Република Сръбска, между реките Сава и Дрина. Населението е 130 000 души, като 80% са сърби, 15% мюсюлмани и между 3-5 % други народности. В техния общински съвет са представени общо 8 партии, а общинските съветници са 31. Биелина е побратимена с немския град Хановер, сръбския Куманово и македонския Крушовац. Повече от 10 000 студенти учат в местния университет. Голяма част от населението се занимава със селскостопанска дейност, а повечето предприятия в региона не са големи, но се радват на добър оборот. Любопитен е фактът, че именно от Биелина започва войната в Сърбия, но в самия град не са се водили военни действия.