Китайски поспаланко плува из блатото Калимок-Бръшлен
Китайски поспаланко плува из блатото Калимок-Бръшлен / Дарик Русе

Нов за фауната на България вид установиха експерти на регионалната екоинспекция, съобщи Красимир Киров от РИОСВ в днешния Световен ден на влажните зони. Рибата, наречена китайски поспаланко е забелязана във влажната зона Калимок-Бръшлен. Видът е разпространен предимно в Русия, Китай, Северна и Южна Корея. Една от версиите за находката му тук, е тази, че е пренесен чрез водолюбиви птици, друга-че хайверът му е попаднал в трюм на кораб, възможно е също да е пренесен по време на Международната експедиция по Дунав преди няколко години.

Китайският поспаланко е дълъг около 2-3 см., но може да достигне и 20 см., приспособим е към всякакви условия. Храни се с хайвер на риби, което навежда мисълта към това, че вероятно този факт влияе върху размножаването на останалите видове.

При среднозимното преброяване на водоплаващите птици експертите са наблюдавали и друг рядък вид – кадифената потапница. За последните 10 години тя не е била наблюдавана в България, среща се повече в тундрата и тайгата и е световно застрашен вид.