Хора с увреждания посетиха ОИЦ-Русе
Хора с увреждания посетиха ОИЦ-Русе / снимка:ОИЦ Русе

Членове на Съюза на инвалидите в България посетиха Областния информационен център в Русе. Те се запознаха с добри практики на проекти, реализирани със средства от Европейския съюз. Достъпността на обществените сгради и градския транспорт бяха сред най-дискутираните теми.

Участието на хората с увреждания при вземането на решения, свързани с градската архитектура е много важно, но изисква време. Наясно сме, че за 4-5 години средата няма да се промени изведнъж, но ако използваме възможностите за участие в дискусии, гласът ни би могъл да се чуе, коментираха участниците.

Предстои създаването на мрежа от центрове за равнопоставеност в България и Румъния. Те ще бъдат разположени съответно във Видин, Русе и Разград, както и в Калафат, Гюргево и Калъраш.

Повече от 20% от хората с увреждания в България живеят в общините по поречието на Дунава, показва проучване на Центъра за изследвания, информация и социално-икономическа документация (ЦИИД). В Румъния този процент е 12,61. 84 на сто от инвалидите в България са икономически неактивни, в Румъния - 73% от хората с увреждания не работят.