Хабил смъкнал с милион цената на имота, заради който бе задържан с подкуп
Хабил смъкнал с милион цената на имота, заради който бе задържан с подкуп / netinfo
Цената на общинския имот, заради чийто търг кмета на Ветово Рейхан Хабил бе арестуван, е била драстично намалена. Стойността на нивата от 88 декара е била намалявана три пъти и в момента струва 490 000 лв. Първоначалната цена на имота, който се намира в с. Бъзън, е била над 1 400 000 лв. Това каза пред Дарик Андриан Райков, общински съветник от групата на ГЕРБ във Ветово.

Нивата се намира до Бъзънския къмпинг, точно на магистралата, затова и апетитите са толкова големи, каза още Райков. Официалната версия на кметската админисрация била, че се иска намаляване на цената на имота заради икономическата криза. Кметът Рейхан Хабил бе задържан в сряда вечер с подкуп при съвместна акция на прокуратурата и полицията в Русе. 2000 лв. му били дадени като част от рушвет, за да помогне за спечелването на търга от опеделен човек. В момента Хабил е в следствения арест за 72 часа.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще му наложи мярка за неотклонение. Това трябва да стане ясно до час, каза за Дарик зам.-окръжния прокурор на Русе Валентина Личева. През 2006 г. ветовския кмет бе наказан с пробация след като сключи споразумение със съда по дело за неправомерно изразходвани пари дадени за справяне след бедствията. 6 години затвор и 5000 лв. глоба предвижда законът при доказано вземане на подкуп от длъжностно лице. Наказанието от 2006 г. ще бъде утежняващо обстоятелство за Рейхан Хабил, каза Личева.