Гимназисти излязоха на протест за по-голяма Коледна ваканция
Гимназисти излязоха на протест за по-голяма Коледна ваканция / Алексей Минев

Гимназисти от Силистра излязоха на мирен протест срещу намалената Коледната ваканция днес следобед.

Над 500 младежи от всички средни училища преминаха по централната улица в града и се спряха на площад „Свобода". Близо час скандираха неуморно „Искаме ваканция!" и „Стачка!", помагаха си със свирки и вувузели, привличайки вниманието на институциите и минувачите.

За Дарик радио единайсетокласничката Десислава Йовчева разказа, че протестът е организиран чрез група във Фейсбук. Преди това е събрана подписка от над 1100 ученици, родители и граждани в подкрепа на искането със седмица да бъде удължена Коледната ваканция за учениците тази година. По тяхна информация, през 2000 година се е почивало от 21 декември до 14 януари, десет години по-късно ваканцията е определена от 24 декември до 3 януари. Според организаторите подобни протести подготвят ученици и от другите градове.

Графикът за учебното време на учениците се определя със заповед на министъра на образованието, припомни началникът на инспектората по образование в Силистра Габриела Миткова и заяви, че във ведомството не е постъпвала петиция с исканията на учениците.