Александра Сейвалд
Александра Сейвалд / Опера Русе
Днес от 19 часа в Зала „Филхармония” русенската публика ще има удоволствието да се наслади на изпълнителското изкуство на две млади цигуларки. Александра Сейвалд – от Австрия, която ще изпълни концерт за цигулка от Арам Хачатурян и Клара Гарде – от Франция, в чието изпълнение ще прозвучи концерт за цигулка № 2 в сол минор, оп. 63 от Сергей Прокофиев. Въпреки младостта им, биографиите и на двете са изпълнени с награди от международни конкурси, концертна и звукозаписна дейност.

Програмата на концерта включва и Полонез из операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайквски. Концертът е с участието на оркестъра на Държавна опера – Русе, а диригент е Лорант Бозсоди, работил с много оркестри и с богат диригентски репертоар.

Александра Сейвалд е родена през 1995 година в Залцбург, Австрия. Започва да свири на цигулка от петгодишна възраст, а малко по-съсно следват и заниманията ѝ по пиано. Години наред тя посвещава изпълнителския си талант и на двата инструмента и достига забележително професионално ниво. Неслучайно, именно поради това, Александра печели поредица от национални и международни конкурси като пианист, цигурар и изпълнител на камерна музика. Талантливата инструменталистка е имала честта да свири с редица оркестри, сред които се нареждат Филхармонията и Камерният оркестър на Залцбург, Chursächsische-Филхармония, а от 2014 година изучава Цигулка в Моцартеум-Залцбург в класа на Лукас Хаген – известния инструменталист от Хаген-квартет. Александра е специализант на Kunsthilfe Salzburg-фондация.

Музикантите
Опера Русе

Клара Гарде е инструменталист, израснал и възпитан в британските традиции. След завършването на средното си образование в Консерваторията в Гренобъл, тя придобива своята бакалавърска степен по Цигулка в Кралската академия за музика в Лондон, а след няколко месеца ѝ предстои да защити и своята майсторска степен при проф.Мачей Раковски в Кралския колеж за музика в Лондон. Лауреат е на множество европейски конкурси в Австрия, в Швеция, във Великобритания, както и в родината си Франция. Записвала е като изпълнител на камерна музика програми и произведения за няколко звукозаписни компании и за BBC – Лондон в прочутото звукозаписно студио Abbey Road Studios, London. Тя е първата изпълнителка, записала за първи път в света Сонатата за цигулка и пиано на късно-романтичния композитор Клод Дюбоск (1897-1938). Клара Гарде е работила със световно-известните диригенти Едуард Гарднър, Тревър Пинок, Семьон Бичков, Бернард Хаитинк.

Диригентът
Опера Русе

Лорант Бозсоди е роден през 1973 година.Завършил е Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена в класа по цигулка на проф. Дора Шварцберг-Романофф. Започва да изучава изкуството на дирижирането когато става на 28. Работил е с много оркестри в Европа и Азия, сред които са Симфоничният оркестър Savaria (Унгария), Виенски класици (Австрия). Обхватът на неговия диригентски репертоар е обширен – от музика от епохата на Барока до модерни музикални произведения и филмова музика от популярните музикални жанрове. В настоящия момент Лорант Бозсоди е концерт-майстор на оркестър Savaria и е първа цигулка на създадения от самия него инструментален квартетBozsodi.