Два златни медала за България от Балканиадата по информатика в Русенския университет
Два златни медала за България от Балканиадата по информатика в Русенския университет / снимка:Русенски университет

Христо Венев, ученик в Софийската математическа гимназия, и Енчо Мишинев, от Математическата гимназия в Ямбол спечелиха златни медали от Балканската олимпиада по информатика, която се проведе в Русенския университет. Третият златен медал отива в Сърбия, завоюван от Марко Станкович.

7 сребърни и 11 бронзови медала бяха разпределени от организаторите сред най-добре представилите се участници от официалните отбори на балканските страни. Освен тях състезателите от B отбора на България и отбора на Русе спечелиха 1 сребърен и 5 бронзови медала.

XXIII Балканска олимпиада по информатика събра в Русенския университет 50 състезатели от 11 страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Като страна домакин, България се представи с два национални отбора, а Русе също имаше свой тим.

Удоволствие беше за нас, че станахме част от организационния екип и бяхме домакини на Балканиадата по информатика, заяви ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев. Той връчи златните медали на победителите в състезанието.

Президентът на Балканския олимпийски комитет по информатика, Миле Йованов, сподели по време на заключителната церемония, че тазгодишната Балканиада се е превърнала в състезание не само между настоящите участници, но е била съревнование и с победители в предходни години. Задачите, които решаваха 50-те състезатели тази година, са били предложени и написани от бивши участници в олимпиади по информатика.

В края на церемонията Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН предаде знамето на Балканската олимпиада по информатика на представителя на Кипър, страната, в която ще се проведе следващото състезание.

 

Организатор на XXIII Балканска олимпиада по информатика беше Министерството на образованието съвместно с Регионалния инспекторат по образованието в Русе. В организационния комитет участваха още Русенският университет, Община Русе, Математическата гимназия „Баба Тонка“ и Съюзът на математиците.