/ Държавна опера Русе
Русенска опера ще представи във вторник детската оперета от Жул Леви "Думите на мама", по текст на Сабина Тянкова. Началният час на представлението се променя от 19 на 14.30. Играна е за първи път в България през 1982 г. на сцената на Окръжен младежки дом Русе.

Балетисти на световно ниво в "Жизел" на русенска сцена

Оркестрацията и режисурата са на Пламен Райков.Диригент е също Пламен Райков.Участват ученици от училище „Иван Вазов“ Русе. Консултант е Мариян Савов, сценографията и костюмите са на Валентин Токаджиев.Участват ученици от училище Иван Вазов ,училище Любен Каравелов и училище Отец Паисий в Русе.

Сътрудници са Нели Пенчева и Мария Джурова преподаватели по музика в горните класове на споменатите училища.Участва и малък оркестър музиканти- квинтет от Русенска опера. Спектакалът на 16 октомври. е втори за тази година,първият се игра на 18 май. Основната тема в либретото на оперетата е приятелството и семейството, в което децата трябва да слушат родителите си.

Деца играят на полянката пред къщата на Яна (главната героиня). Те пеят за слънцето, за детското безгрижие и затова, че при тях е весело. В един момент майката на Яна излиза с нейното братче на ръце и го подава на момичето с думите: „Аз отивам на пазар. Пази, братчето си!” Яна взема малкия си брат и се чуди какво да прави, тъй като на нея още ѝ се играе.

Две млади цигуларки с концерт в Русе

Тя забравя майчината заръка, оставя малкото момченце само, и се включва в забавлението на другите. Залисана в игри, тя не забелязва как няколко врани грабват братчето ѝ и го отнасят, за да го направят тяхно братче. Играта свършва.

Яна отива да вземе момченцето и като вижда, че го няма там, където го е оставила, хуква да го търси. В усилията ѝ да го намери ѝ помагат - Ябълката, Щъркелът, Таралежът и Калинката. Те заедно прогонват враните и Яна се връща вкъщи с братчето си.

Тя признава на майка си, че го е загубила, но го е намерила с помощта на приятелите си и обещава на своята майка винаги да я слуша. Думите на мама са златни!