Сцена от "Жизел"
Сцена от "Жизел" / Русенска опера
Балетът "Жизел" ще се играе днес от 19 часа в залата на Държавна опера Русе. Това е най-известният романтичен балет в историята на музиката. От неговата премиера в Гран Опера през 1841 година, той се играе с огромен успех по всички малки и големи световни сцени. Достигналата до нас хореография е в редакцията на Мариус Петипа върху оригиналната постановка на Корали и Перо. На премиерата в Париж главните роли се изпълняват от Карлота Гризи и Люсиен Петипа.

Вече почти 180 години партиите на Жизел и Алберт са желание и изпитание за най-добрите балетни артисти. Не една велика балерина през този дълъг период е оставила своята индивидуална интерпретация на трагичния образ на Жизел. Едно скромно селско момиче излъгано в своите искрени чувства, и чието болно сърце не издържа и престава да тупти. Жизел е първостепенна роля в кариерата на Павлова, Спесивцева, Карсавина, Уланова, Маркова, Алонсо, Фрачи, Шелест, Шовире - едни от най- великите световни прими на балетното изкуство.

Сцена от балета "Жизел"
Русенска опера

На русенска сцена спектакъла е в редакцията на Петър Луканов, базирана върху оригинала и постановката на Леонид Лавровски. Трупата на русенския балет с чест се справя с тази отговорна творческа задача. Многодневните изморителни репетиции дават добър плод - едно високо професионално представление, чието блестящо украшение са солистите на Софийската Опера- Марта Петкова и Никола Хаджитанев. И двамата са първи солисти на Софийската Опера. Изпълняват главните партии в основните класически балети и в редица съвременни постановки. Те са чести гости и на световните сцени. Тази година с успех гастролираха в Москва в спектакъла "Лешникотрошачката" и с колектива на софийския балет в Большой театър в главните роли на балета "Корсар" . За своето изпълнение получиха чудесни коментари от московските критици, които ги поставят в редиците на най-добрите световни танцьори за момента. Чест е за русенския балет да сподели сцената с тези прекрасни балетни артисти.