Данъчните подхванаха квартални кафенета, магазинчета и сладкарници
Данъчните подхванаха квартални кафенета, магазинчета и сладкарници / netinfo

В 47  квартални кафенета, сладкарници и малки магазинчета са извършени необичайни проверки от инспекторите за оперативен контрол в Териториалната дирекция на НАП-Русе, съобщават от там. Доста след края на общоприетото работно време, контрольорите започнали наблюдения за издаването на касови бележки, а след час засичали и касовата наличност на обектите. При 6 от тях разликите били значителни, а общо в 43 % от проверките са констатирани нарушения и са съставени актове.

Най-използваните прийоми за укриване на реалните обороти са почти тоталното неиздаване в късните часове на касови бележки, твърдят от НАП-Русе. Това е характерно за малките магазинчета, откъдето късно се купува най-вече хляб, колбаси, алкохол, цигари и зеленчуци. По кварталните бирарии, пък сервитьорите носят на клиентите си служебни бонове с маркирана стойност на поръчките им, но накрая не приключват сметката с изисквания от закона фискален бон. Така в касовия апарат не се отчита приходът за заведението и се избягва плащането на данъци за държавния бюджет. За неиздаването на касова бележка сервитьорът като физическо лице търпи  санкция от 100 до 500 лв., а фирмата-собственик като юридическо лице от 200 до 10 000 лв.

Русенските оперативни контрольори вече са приложили тези разпоредби и към собственици, и към разсеяни келнери. Дежурни екипи ще продължат проверките след 17 часа и в почивните дни.