Чудотворна икона на Св. Богородица изложена за поклонение в Русе
Чудотворна икона на Св. Богородица изложена за поклонение в Русе / снимка:Русенска епархия

 

В Русе пристигна чудотворната мироточива икона „Св. Богородица -Умиление" от с. Локоть, Брянска област, Русия, съобщават от русенската митрополия. Тя е изложена за поклонение в Катедралния храм „Св.Троица” до утре, за празника на Успението на Божията Майка, като храмът е отворен за поклонение от 7,30 часа до 19,00 часа.

Иконата е копие на т.нар. Серафимо-Дивеевска икона на Божията Майка „Умиление”, пред която се е молил великият Божи угодник от ХІХ век преподобни Серафим Саровски.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, заедно с Преосвещения епископ Яков, братството на Басарбовския скален манастир и русенското свещенство посрещнаха на входа на катедралния храм „Св. Троица” иконата и при пеене на празнични тропари тържествено беше пренесена в центъра на храма.

Духовниците отслужиха молебен, а историята на иконата и свързани с нея чудеса разказа един от руснаците съпътстващи иконата – Георги.

От митрополията призовават поклонниците да спазват установения каноничен църковен ред:

1. да бъдат прилично облечени;

2. да не говорят в храма;

3. да не пипат иконата с ръце, а след поклон пред нея да я целунат и да отстъпят място на следващия;

4. да не се целува иконата с червило;

5. да не влизат в пререкания със свещенослужителите, които са задължени да следят за спазване на благоприличето и реда

Държането на ръце върху иконите, за да се прави т.нар. „зареждане с енергия” е изключително неправилно, няма нищо общо с църковната традиция. Всеки от поклонниците може да носи със себе си молитвеник и след като целуне св. икона да прочете молитва към св. Богородица в някоя част на храма.