Център Канев готов до октомври, ще има зала с 800 места
Център Канев готов до октомври, ще има зала с 800 места / снимка:Русенски университет

 

На тържествена церемония в двора на Русенския университет бе направена първа копка на „Канев Център Русенски университет“. Построяването на комплекса осъществява идеята на прочутия наш сънародник, канадския строителен предприемач и филантроп Игнат Канев, да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за Русе, университета и региона. Идеята бе съгласувана с ректора проф. Христо Белоев при гостуването на Канев във висшето училище през септември 2012 г. На 12 октомври, в Деня на Русенския университет, гостът обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на Центъра.

Център "Канев" готов до октомври, ще има зала с 800 места
netinfo

В словото си при откриването на тържеството проф. Белоев изрази дълбоката признателност и благодарност на академичната общност на висшето училище към дарителския жест на Игнат Канев. Сред гостите бе и братът на канадския строителен магнат Симеон Кънев. Видимо развълнуван, той благодари за възможността да бъде на това тържество и да стане свидетел на началото на строителството на комплекса. Племенницата на Игнат Канев, г-жа Златева, прочете поема, посветена на благородството, щедростта, трудолюбието и мъдростта на своя чичо.

Присъстваха още официалният представител на Канев в България Атанас Колев,  областният управител Стефко Бурджиев, зам.-кметът Димитър Наков, засл. проф. Васил Пенчев, Деян Василев-представител на консорциума от строителни фирми. За първата копка бяха дошли и кметът на родното село на Канев с. Горно Абланово, бивши ректори, отец Марин.

В конкурса за идейни проекти са участвали две русенски фирми и една германска. Игнат Канев и екипът на Университета са избрали проекта на „НОРДПЛАН“ ООД, изготвен от колектив с ръководител арх. Цвети Русинов.

По проектната документация екстериорът на Центъра е хармонизиран изцяло с Учебен корпус 2 и ще бъде свързан с Ректората с идентична топла връзка. В източния й край е предвиден преходът с инвалидна платформа за хората с увреждания. Така ще се постигне напълно завършен архитектурен ансамбъл с лице към ул. „Студентска“, което ще подобри както визията на университета, така и на този район на града.

Двуетажният комплекс ще разполага с полифункционална зала със 790 места, сцена с площ 120 кв. м. и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея.  482 от местата са разположени амфитеатрално в трибуни и две ложи. Останалите 317 са на равен под. При нужда фоайето и залата ще могат да се обединяват в общо пространство. Фоайето е с кафе-бар и гардероб, към него е предвиден и ресторант със 120 места. Подходът към фоайето, с асансьор за осигуряване на достъпна среда, ще бъде от ул. „Студентска“.

Център "Канев" готов до октомври, ще има зала с 800 места
netinfo

На втория етаж ще бъдат разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции. Оборудването предвижда модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод.

Избраните от дарителя строителни материали за екстериора са креатон, еталбонд, външни мазилки и AL дограми със стъклопакети. За интериора ще се използват полиран гранит за под и синтетична подова настилка. За стените и таваните са определени полиран гранит, еталбонд, фасагени, стенни облицовки и окачени тавани с-ма „Армстронг“, която подобрява акустиката.

Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на градски, национални и международни форуми. В него ще могат да се организират семинари, конференции, симпозиуми, конгреси, тържества и церемонии, трудови и кандидатстудентски борси, олимпиади, изложби и изложения, фестивали. Ще могат да се правят сценични постановки и да се изнасят концерти.