Броят водолюбивите птици днес и утре
Броят водолюбивите птици днес и утре / netinfo
Два екипа на РИОСВ-Русе участват в Среднозимното преброяване на водолюбиви птици тази година. То се провежда днес и утре по маршрутите с. Мечка – Русе и Русе – Тутракан. Ще се включат и представители на Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по околна среда и води. Приоритетни зони ще са “Рибарници Мечка”, “Калимок-Бръшлен”, “Остров Пожарево”, “Гарвански блата”, “Малък Преславец”, “Сребърна” и река Дунав.

Преброяването се извършва ежегодно, в средата на януари и е част от общото международно преброяване в цяла Западна Палеарктика (Европа, Близкия Изток, и Северна Африка). Обект са всички видове птици, за които влажните зони са основно местообитание – източник на храна, място за почивка и/или отглеждане на потомство. Към тях се включват изцяло разредите гмуркачоподобни, гмурецоподобни, пеликаноподобни, бурeвестникоподобни, дъждосвирцоподобни, семействата жеравови и дърдавцови.

Постоянен обект на среднозимен мониторинг са и грабливите птици, изцяло зависещи от влажните зони – морският орел, орелът-рибар и тръстиковият блатар. В България зимуват 8 вида водолюбиви птици, застрашени от изчезване в световен мащаб, както и голям брой видове, застрашени в Европа. Тези местообитания и обитателите им са предмет на опазване и на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Установяването на числеността, динамиката на популацията на зимуващите в България водолюбиви птици, както и местата от особена важност за тях, е от голямо значение за научно обоснованото определяне на мерките за тяхното опазване.