6 от 9 възможни златни медала за русенските математици
6 от 9 възможни златни медала за русенските математици / DarikNews

Със шест златни медала се завърнаха възпитаниците на МГ „Баба Тонка”- Русе от заключителния етап на Десетия международен конкурс „Математика и проектиране”. Той се проведе от 29 април до 4 май 2016 г. в Москва, Руска федерация. В него участваха близо 300 ученици от България, Казахстан, Беларус и Русия. Те представиха над 200 разработени проекта, съвместно със свои преподаватели.

Международното жури по традиция се оглавяваше от проф. Николай Розов - декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет „М. В. Ломоносов”. Негови заместници бяха проф. Татяна Сергеева от Академията за социално управление в Москва и проф. Сава Гроздев от Института по математика и информатика при БАН.

На конкурса бяха представени проекти в следните девет направления: Математическо моделиране на реални процеси в природата и обществото, Геометрични миниатюри, Математика и изкуство, История на математиката, Математиката като наука, Електронен тематичен журнал, Използване на математически методи за решаване на професионално-ориентирани задачи, Математика в сферата на защитата на информацията, Финансова математика.

България бе представена с общо 11 научно-изследователски проекта, разработени от 18 ученици. В заключителния етап на конкурса, от МГ „Баба Тонка” бяха допуснати и участваха 7 ученици, с 6 проекта в 6 от направленията. В условията на сериозна конкуренция, възпитаниците на Русенската математическа гимназия се представиха чудесно и постигнаха голям успех, като завоюваха първо място в шест от общо деветте направления.

 

Наградените проекти са:

Проект 1:

Тема: Електронен математически наръчник

Автори: Виктор Топоров и Кристиан Спасов от 9. клас

Научен ръководител: Сюзан Феимова

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление „Математическо моделиране на реални процеси в природата и обществото”.

Проект 2:

Тема: ПАКОСТ - Как да предотвратим войната по пътищата

Автори: Селин Шемсиева и Мартин Николаев от 9. клас

Научен ръководител: Сюзан Феимова

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление „Използване на математически методи за решаване на професионално-ориентирани задачи”.

Проект 3:

Тема: Великият Исак Нютон

Автори: Селин Шемсиева и Мартин Николаев от 9. клас

Научен ръководител: Сюзан Феимова

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление „История на математиката”.

Проект 4:

Тема: Страната на математиката - образователно мултимедийно приложение за цифрите

Автори: Денислав Недев от 11. клас и Петър Петров от 12. клас

Научен ръководител: Сюзан Феимова

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление „Електронен тематичен журнал”.

Проект 5:

Тема: Приложение на математиката в музиката

Автори: Денислав Недев от 11. клас и Петър Петров от 12. клас

Научен ръководител: Сюзан Феимова

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление „Математика и изкуство”.

Проект 6:

Тема: Дискретни динамични системи и хаос

Автори: Пресиана Маринова от 11. клас и Ивета Македонска от 10. клас, СМГ

Проектът се класира на ПЪРВО място в направление „Математиката като наука”.

Отличие получи и преподавателката Сюзан Феимова. Тя бе удостоена с почетна значка и грамота за успешно научно ръководство на ученически проекти и отлична подготовка на победители и призьори, участници в международния конкурс.

Участието на учениците и научния им ръководител в надпреварата стана възможно с финансовата подкрепа на Фонд „Математика на бъдещето”, Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВиК – Русе. Учениците и техният ръководител изказват най-сърдечна благодарност на спомоществувателите и на Ирина Андонова, старши учител по руски език в МГ „Баба Тонка”, която помогна за превода на проектите на руски език.