/ iStock/Getty Images
В Разград започват профилактични прегледи за рак на маточната шийка. Посещенията при специалистите се организират по инициатива на Федерацията на жените, съобщи председателят на неправителствената организация Любка Стоянова.

Пациентките ще могат да се прегледат в дните от 15 март до 15 април след предварително записване в Кафе „Филхармония“. Цената на прегледите е 20 лева, като в тази сума е включена и цитонамазката. Жените, които нямат възможност да се освободят от работа през седмицата, ще могат да посетят кабинета на акушер-гинеколога д-р Кремена Романова в събота от 9:00 до 12:00 часа.

Хистологичното изследване ще бъде разчетено от д-р Искрен Калчев. След получените резултати при нужда пациентките ще бъдат насочвани към допълнителна диагностика или лечение, каза д-р Романова.

Тя обясни, че ракът на маточната шийка подлежи на напълно излекуване, когато се хване във фазата на ранни изменения. Затова по думите й по цял цвят се прилагат програми за профилактика – било чрез личните лекари или прегледи на работното място.

Цитонамазката се прави с елементарни средства, но има висока профилактична стойност, не е болезнена и страшна, както на повечето жени е внушено, каза още д-р Романова. Тя добави, че в кампанията през 2021-а от профилактиката са се възползвали 103 жени от областта.
БТА