/ iStock/Getty Images
Човешкият папилома вирус (HPV) е глобален проблем, засягащ милиарди мъже и жени по целия свят. Това е най-честата полово предавана инфекция. През 2018 г. са били установени близо 43 милиона случая на заразени с HPV, по-голямата част от които са били младежи.

Много често вирусът е причина за развитие на редица онкологични заболявания, какъвто е ракът на маточната шийка. Ако те не бъдат установени своевременно, нерядко водят до летален изход. Вземайки превантивни мерки срещу HPV обаче, ние можем да сведем до минимум риска от заразяване и по този начин да се предпазим от развитие на по-тежки заболявания.

Профилактиката на рака на маточната шийка се състои от две стъпки – ваксинация и скрининг. HPV ваксината, която се явява първична профилактика, има пряко отношение към онкозаболяването. Доказано е, че случаите на рак на маточната шийка са значително по-малко при ваксинирани жени. Гениталните брадавици, които са предизвикани основно от някои типове HPV, също биват превентирани чрез HPV ваксината.

Скринингът за рак на маточната шийка e вторичната профилактика. Тя играе не по-маловажна роля за женското здраве. Скринингът се случва чрез вземане на цитонамазка (PAP test) и/или HPV тест. Цитонамазката изследва маточната шийка за наличие на предракови и ракови клетки, докато чрез HPV теста може да бъде установено наличието на човешки папилома вирус в организма, който би могъл да доведе до клетъчни изменения.

Ваксината срещу HPV и редовните гинекологични прегледи са от ключово значение за ефективната профилактика. С тяхна помощ могат да бъдат превентирани почти всички случаи на цервикален рак. Повече информация за човешкия папилома вирус и профилактиката на рака на маточната шийка може да откриете тук: https://hpvprevention.net/