Те ще ни представляват в 44-ото Народно събрание
Те ще ни представляват в 44-ото Народно събрание / netinfo
От РИК-Разград все още не са обявили разпределението на мандатите за 44-ия парламент в региона, тъй като все още не е ясно на национално ниво кои политически сили влизат в Народното събрание, Дарик-Разград обаче направи свои прогнозни изчисления, които не счита за меродавни, но отчитат реалността.
Според тях Квотата на Хеър или цената на мандата в Разградско е 11 672 гласа, това е при положение, че в Народното събрание влязат 5 политически формации: ГЕРБ, БСП, ОП, ДПС и ВОЛЯ. Ако прескочат границата ДОСТ или Да, България квотата се увеличава, но това не се отразява на мандатите за Разградско.
Според изчисленията ни при първото прилагане на квотата по един мандат печелят ДПС и ГЕРБ, при второто мандатът отива при БСП, а при третото най-голям остатък има ДПС и получава четвъртия мандат.
И така депутатите от Разградско в 44-тото Народно събрание са: Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ, Десислава Атанасова от ГЕРБ и Денчо Бояджиев от БСП.
За Ахмед Ахмедов това е втори мандат. Той е на 42 години, инженер по професия, беше три мандата кмет на община Цар Калоян. Ахмедов е заместник-председател на ДПС. Женен, с две деца.
Ихсан Хаккъ е на 47 години, родом е от село Подайва, Исперихско. Машинен инженер по професия. Бил е заместник-кмет на община Исперих и заместник-председател на Държавната агенция на младежта и спорта, след което се занимава с частен бизнес. Неженен. Ихсан Хаккъ е единственият сред четиримата разградски депутати без опит в парламента. Любопитното при него е също, че не беше сред номинациите на местните структури, но централата на ДПС го постави на втора позиция в Разградската листа.
Десислава Атанасова  ще е най-младият народен представител на Разградска област. Тя е на 39 години, родена е в Дулово. Има две висши образования – право и политология. Два мандата е народен представител от Русе, беше и министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов. Омъжена, има син на 15 години.
Денчо Бояджиев пък е доайенът сред разградските депутати и единственият роден в Разград. Той е на 62 години, юрист по образование. Беше депутат във Великото народно събрание, след това няколко мандата общински съветник, 10 години бе кмет на Разград. Женен, с три деца и четирима внуци.