Седем разградски награди в национален конкурс за Мадарския конник, три от тях – първи
Седем разградски награди в национален конкурс за Мадарския конник, три от тях – първи
Седем разградски ученици спечелиха награди от 11-тото издание на Националния конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“. Конкурсът се организира от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Община Шумен и ЦПЛР Обединен детски комплекс-Шумен. Надпреварата е в пет направления, в три от тях има призьори от Разград.
10-годишната Божидара Пенева е на първо място в  направление„Литературно творчество”, раздел „Проза”, първа възрастова група. Тя е впечатлила журито с представената от нея „Легенда за маслодайната роза”. Четвъртокласничката е част от клуб „Слово” при ЦПЛР ЦУТНТ-Разград.
В същия раздел и в същата възрастова група и второто място е за разградския клуб „Слово” с ръководител Веселина Йотова. Призьорката е 10-годишната Гамзе Исмаил, тя е участвала с разказа „Крепостта – изворът на слепия”.
Още едно първо място има разградски представител в раздел „Проза”. В трета възрастова група – 16-19 години – Мерлин Мюмюн от 11 клас в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” – е победител с есето си „Голямото начало на малкото княжество”.
На трето място за есето й „Традиции и съвременност” е Николета Николова от клуб „Слово” при ЦПЛР ЦУТНТ.
17-годишната Неделина Пенчева от ПГПЧЕ”Екзарах Йосиф” е с поощрителна награда в същия раздел за есето си „Апостоле, нужен си ни днес”.
Двете момичета от ПГПЧЕ са подготвени от своята учителка Румяна Раденкова.

Седем разградски награди в национален конкурс за Мадарския конник, три от тях  първи
Веселина Йотова, ЦПЛР ЦУТНТ

Разград има и трети победител в конкурса за Мадарския конник. Третокласникът Мартин Вълчинов е на първо място в раздел „Компютърна презентация” в първа възрастова група. Той се подготвя в Школата по дигитално изкуство в ЦПЛР ЦРД-Разград с ръководител Ангелина Рахова..
В трета възрастова група с втора награда е Станко Мечков, осмокласник в ППМГ”Акад. Никола Обрешков”. Той е подготвен от преподавателя Христо Терзиев.
Конкурсът дава възможност на учениците със средствата на изкуството чрез личното си творчество, да изразят отношението си към историческата памет на своя народ. В единадесетото издание на конкурса взеха участие близо  240 деца от София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Разград, Монтана, Търговище, Дряново, Летница, Попово, Ловеч, Полски Тръмбеш, Бяла Слатина, Кърджали, Хасково, Балчик, Ямбол, Раднево, Тервел, Гоце Делчев, с. Коларово, с. Зафирово, с. Руен  и  Шумен. От тях 77 се представят с 81 литературни творби , 70 автори с рисунки и 35 с пластики, 25 автори участват с компютърни рисунки и 13 с презентации.

Седем разградски награди в национален конкурс за Мадарския конник, три от тях  първи
Веселина Йотова, ЦПЛР ЦУТНТ