С триумфален парад по улиците на Разград започва в петък Историческият фестивал „Абритус”
С триумфален парад по улиците на Разград започва в петък Историческият фестивал „Абритус” / Община Разград
С триумфален парад започва в петък, 14 юни, тазгодишното издание на Историческия фестивал „Античният Абритус” – съобщават от местната управа.
Тази година в събитието ще  участват над 100 реенактори от 8 групи за исторически реконструкции от България, Италия и Румъния. Те ще пристигнат на 14 юни следобед и ще разположат своите палатки на поляната в Археологическия резерват „Абритус“ в посока южната крепостна стена.
В 18:00 ч. от площад „Момина чешма“ в центъра на Разград ще потегли Триумфален парад на гостуващите Групи за реконструкции, като дефилето ще стигне до Археологически резерват „Абритус“. Там от 21.00 ч. ще бъде официално откриване на Фестивал „Античният Абритус“ с атрактивно представяне на групите за реконструкции: Gruppo Storico Romano – Италия;   Асоциация „Danais” - Румъния; Група за исторически възстановки „Първи италийски легион“,  Група за исторически възстановки „Първа тракийска кохорта“, Група за тракийски мистерии „Орфей и Евридика“,  Прабългарска школа за оцеляване Бага-тур, Група Пагане.
Ще последва концерт на „Булгара“ - инструменталната формация,  която ще представи най-силния си репертоар, марка в съвременната българска култура, въплътила в себе си традицията.
Вечерта ще завърши ефектно със зрелищен  пиро-мюзикъл с лазерни ефекти - високотехнологично аудио-визуално шоу,  което символизира „Борбеният дух на Абритус“ и е символичен мост - от античните добродетели до съвременните технологии.
На втория фестивален ден 15 юни, от 10.00 часа в Регионален исторически музей ще се проведе играта за деца „Търсачи на съкровището“, които преоткриват най-голямата златна монетна находка от късната античност в българските земи 835 златни монети, сечени през V век, от името на редица императори и императрици /9 на брой/с тегло близо 4 кг.
През целия ден от 10.00 ч. - 18:00 ч. в Археологически резерват  „Абритус” Римският походен лагер и Варварският лагер са отворени за посетители. Императорът ще приеме строя на Римските легиони. В дневната  фестивална програма се предвиждат реконструкции и атракции на реенакторските групи: гладиаторски битки, демонстрация на бойна техника, военни и духовни практики и ритуали, спортни състезания, антични танци, антична музика на инструменти от древната епоха, кулинария. Кулминация ще бъде реконструкция на битката от 251 г., в която са загинали двама римски  императори - Деций Траян и синът му Херений  Етруск.
Съпътстващо събитие е археологическата изложба в Интерактивен музей Разград /Експозиционна зала/ „С колесница през Европа“, с нови археологически находки от Археологически резерват „Сборяново“.