Русенско „Ауди” – рекордьор по разградските пътища със 161 км./ч.
Русенско „Ауди” – рекордьор по разградските пътища със 161 км./ч. / Радка Минчева
Русенско „Ауди” постави рекорд за най-висока засечена от „Пътна полиция” скорост по пътищата на Лудогорието през април. Возилото минало през Разградско със скорост 161 км./ч. – съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” Теодор Тодоров.
Пътната обстановка през април се е влошила спрямо същия месец миналата година – сочат данните на сектор „Пътна полиция”, оповестени от началника на сектора Теодор Тодоров.
Общо 32 с пътно-транспортните произшествия, станали в Разградско през април, от тях 8 тежки ПТП с 3 загинали и 10 ранени граждани. В сравнение със същият период на 2018 год. общия брой на ПТП се е увеличил с 10,3% (29 за 2018 г.), броят на тежките ПТП е без промяна, броят на загиналите се е увеличил с 300% (1 за 2018 год.), броят на ранените се е запазил същият.
Всички тежки ПТП са възникнали след извършени нарушения от водачите на МПС, които са следните:
  •  „Движение с превишена и несъобразена скорост“ – 4 тежки ПТП с 2 загинали и 7 ранени лица; 
  •  „Внезапна промяна в посоката на движение“ – 1 тежко ПТП с 1 загинал;
  •  „Неспазване на дистанция“ – 1 тежки ПТП с 1 ранен;
  •  „Други нарушения на водачите“ – 2 тежки ПТП с 2 ранени
По вид тежките ПТП се разпределят както следва:
  •  „Блъскане в дърво“ – 2 тежки ПТП с 2 загинали и 4 ранени;
  •  „Блъскане в предпазна ограда“ – 1 тежко ПТП с 1 загинал;
  •  „Блъскане на пешеходец“ – 1 тежко ПТП с 1 ранен;
  •  „Блъскане на спряно ППС“ – 1 тежко ПТП с 1 ранен;
  •  „Преобръщане на МПС извън пътното платно“ – 1 тежко ПТП с 1 ранен;
  •  „Други“ – 2 тежки ПТП с 3 ранени
По място на възникване на тежките ПТП се разпределят на:
  •  В населено място – 4 тежки ПТП с 1 загинал и 3 ранени;
  •  Извън населено място – 4 тежки ПТП с 2 загинали и 7 ранени
През април от служители на ОДМВР – Разград с правомощия за осъществяване на контрол по Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане са съставени 294 акта за установяване на административно нарушение, издадени са 127 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка и 978 ел. фиша и са наложени 913 глоби по фиш. В сравнение с м. април 2018 год. съставените актове са със 102 по-малко, издадените заповеди - със 152 по-малко, ел. фишове са със 700 по-вече и наложените глоби с фиш са със 165 по-малко. Общо през периода служителите са съставили 2312 документа срещу 2031 за същия период на 2018 год.
През периода 01-30.04.19 год. с автоматизирани технически средства и системи са констатирани 2371 нарушения на скоростта, от които 1701 нарушения със стационарно-преносими установки за контрол на скоростта.
Рекордът за превишена скорост е от 161 км./ч., постигнати от водач на русенско „Ауди А4”. Колата е засечена в отсечката на пътя Русе Варна Езерче – Цар Калоян.
През периода са установени 12 водачи, които управляват МПС след употреба на алкохол, като в 4 случая са образувани бързи производства за управление с концентрация на алкохол над 1,2 промила. Установен е 1 водач на МПС, който отказва да бъде изпробван за употреба на алкохол. Прекратена е регистрацията на 9 МПС заради това, че техните собственици управляват след употреба на алкохол.
Установени са 28 водачи на МПС, които на притежават шофьорска книжка, притежаваната не е валидна за категорията на управляваното МПС или е отнета по административен или съдебен ред. Прекратена е регистрацията на 19 МПС. Установени са 49 водачи на МПС, които не са заплатили наложените им глоби в законно установените срокове.
През периода са съставени 29 акта и 10 ел. фиша по Кодекса за застраховане за управление на МПС за които няма сключена Задължителна застраховка „Гражданска отговорност”.
Констатирани са 395 нарушения за неправилно паркиране, за които са съставени 25 акта и са наложени 370 глоби по фиш, като на територията на гр. Разград са констатирани 238 нарушения. Съставени са 44 акта на водачи на МПС и 14 глоби по фиш на пътници в МПС за неизползване на предпазен колан или каска.