/ Радка Минчева
Да се децентрализира извършването на експертизи за синтетична дрога поиска директорът на ОД на МВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев от представителите на ръководството на МВР по време на годишния отчет на разградската дирекция днес. Това съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

В ареста остава и пласьорът на амфетамини за 44 000 лева

Заради липсата на вещи лица и забавянето на външни експертизи възниква проблем със сроковете по досъдебните производства, мотивира се той. При възможност децентрализацията би могла да се направи поне на регионален принцип в дирекциите, където съществуват базови научно-технически лаборатории (БНТЛ).
 

Разградските полицаи поискаха децентрализация на експертизите за синтетична дрога
Радка Минчева

Заместник-директорът на ГД“Национална полиция“ старши комисар Благородна Макева обясни, че се обмисля такъв вариант и за други видове експертизи. За 5 областни дирекции тази година ще бъдат закупени газхроматографи, добави тя.

Старши комисар Макева и директорът на ГД“БОП“ главен комисар Ивайло Спиридонов присъстваха на годишния отчет за дейността на ОДМВР-Разград. Те подчертаха, че прави впечатление доброто познаване на криминалния контингент и 24 %-ния ръст на бързите производства в Разградската дирекция.

В структурата на регистрираната криминална престъпност доминиращи за периода са общоопасните престъпления с относителен дял от 42,24%. Нивото на разкриваемост е доста над средното за страната – 64 %.

Значително подобрение на средата за сигурност се наблюдава по линия „Наркотици“. Увеличението е с 68,75% спрямо 2017 г. Регистрирани през 2018 г. са 54 престъпления за притежание и разпространение на наркотични вещества, като за 2017 г. са били 32. Образувани са и 34 досъдебни производства за управление на МПС под въздействие на наркотични вещества.
 

Разградските полицаи поискаха децентрализация на експертизите за синтетична дрога
Радка Минчева

В резултат на проведени реализации през 2018г. са иззети - 40,4 грама амфетамин, 116,1 грама марихуана, 165,575кг. зелена листна маса марихуана, 1,1 грама хашиш, 1097,63 грама дизайнерска дрога „чай“, 10,1 грама кокаин, 134,3 грама „хероин“, 8,7 грама метаамфетамин на прах и 30 524 таблетки екстази с общо тегло 11,50 килограма.

Главен комисар Спиридонов подчерта, че в работата по криминалния контингент активно би могъл да се използва и съставът на Охранителна полиция. Представителите на ръководството на МВР информираха присъстващите, че предстои закупуването на нови автомобили и техника, които да подпомогнат служителите в ежедневната им работа. Тази година ще бъдат пуснати в експлоатация и две нови информационни системи.

На годишния отчет присъстваха и: окръжният прокурор Тихомир Тодоров, административните ръководители на Районните прокуратури, както и заместник областният управител Евгени Драганов и общински кметове от Разградска област.

Подчертано бе, че тази година предстоят две изключително отговорни задачи – законосъобразното протичане на местните избори и изборите за евродепутати.