На музей в събота в Европейската нощ на музеите
На музей в събота в Европейската нощ на музеите / Радка Минчева
На музей с безплатен вход канят в събота от Община Разград и Регионалния исторически музей. На 18 май се отбелязва Европейската нощ на музеите, ето още какво ще се случва на този ден в разградските музеи.  
Европейската нощ на музеите през 2019 г. преминава под мотото „Музеите като културни центрове. Бъдещето на традицията.“  - съобщиха директорът на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ в Община Разград Виолета Антонова и директорът на Регионален исторически музей-Разград Галена Радославова.
Радославова съобщи, че инициативите ще стартират на 17 май, когато РИМ-Разград ще гостува на ИМ Исперих с изложбата „Капанска сватба“ с анимация. На 18 май в Археологическия музей в Разград жители и гости на града ще имат възможността да видят постоянната експозиция „Следи от древността“ – от 9:30 ч до 22:00 часа. По същото време в Интерактивния музей ще бъде представена изложбата „С колесница през Европа“, а в музейния парк – лапидарна експозиция.

На музей в събота в Европейската нощ на музеите
Радка Минчева

През същия ден от 10:00 часа до 22:00 часа ще бъдат отворени вратите с вход свободен на всички къщи музеи в града. В Етнографския музей желаещите ще имат възможността да видят експозицията „Духовната култура на капанците“, а в 16:00 часа в къща музей „Станка и Никола Икономови“ ще гостува писателката Светлана Дичева. В 17:00 часа в къща музей „Акад. Анание Явашов“ ще бъде представен концертът „Звездна хармония“.
Виолета Антонова информира, че от 2017 година Община Разград се включва в отбелязване на Европейската нощ на музеите и със събитието „Нощ на класическата китара“. И през 2019 г. инициативата ще се състои в къща музей „Димитър Ненов“ от 18:00 часа, а при лошо време ще бъде в НЧ „Развитие 1869“. Тази година публиката ще има удоволствието да чуе на живо уникален музикален проект – дуо китара и гъдулка.
Талантливият китарист Петър Миланов и гъдулка № 1 на България – Христина Белева ще завладеят сърцата на публиката с виртуозно изпълнение в две части. Първата - с музика от света, в която ще бъдат представени  класически, барокови, джаз, чардаш и др. произведения, а през втората част ще се изпълни авторска музика на фолклорна основа. Петър Миланов и Христина  Белева са солисти на ансамбъл „Филип Кутев“, участват в проектите на Мистерията на българските гласове, „Белонога“, „Булгара“, „Дива река“ и редица други музикални проекти, с които завладяват националната и световната сцена. Те са посланици на българската култура в Европа и на другите континенти, уточни Антонова. В концерта млади таланти от класа по китара на Музикална школа „Илия Бърнев“ ще покажат резултатите от усвояването на инструмента.

На музей в събота в Европейската нощ на музеите
Радка Минчева