Младежи от Голям извор и Хърсово на опознавателен тур в 6 институции
Младежи от Голям извор и Хърсово на опознавателен тур в 6 институции / Сдружение "Феникс"
Опознавателен тур с институциите на местно и регионално ниво проведоха в края на януари и началото на февруари 20 младежи от самуилските села Голям извор и Хърсово. Инициативата се провежда в рамките на проект „Активни младежи – силни позиции“ на сдружение „Феникс-Разград“, финансиран по Национална програма за младежта (2016-2020) на Министерство на младежта и спорта.
Целта на опознавателния тур беше позициониране на групите в публичното пространство и приемането им от местните и регионални власти като партньор в местното развитие – уточняват от сдружение „Феникс“.
Първата среща на младежите в град Разград е била с Нурие Црънгалова – заместник областен управител на област Разград. Младите хора били приети в заседателната зала на Областна администрация Разград в град Разград, където са запознати с работата на администрацията. Црънгалова поздравила младежите за тяхната активност и желание да подобрят условията на живот в техните населени места, като изрази готовност за съдействие в предстоящите им инициативи. Младите хора се поинтересували от графика на приемните дни на Областния управител и от това по какви въпроси могат да се обръщат към него.
Опознавателният тур продължил с посещение в Областния информационен център. Директорът на центъра Юлиян Данаилов осигурил информационни материали за всички участници в срещата и ги запознал с възможностите за кандидатстване с проектни предложения по Оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони.
С особено важно значение беше е било и посещението на Филиала в град Разград на Русенския университет, където младите хора се запознали с възможностите за продължаване на образованието. Личен пример за успешно развитие в тази насока дал координаторът на проекта Мариян Боянов, който е председател на Студентския съвет във Филиала.
Младите хора се срещнали и с Ани Йорданова – здравен медиатор в Общинска администрация Разград и се запознали със спецификата на нейната работа.
В село Самуил младежите се срещнали с Бейтула Сали – кмет на община Самуил. Младите хора били приети в заседателната зала на Общински съвет Самуил в сградата на Общинска администрация Самуил. Д-р Бейтула Сали запознал младежите с работата на администрацията, общинския съвет и кметовете на населени места. Той поздравил младежите за тяхната активност и желание да подобрят условията на живот в техните населени места. Кметът посъветвал младежите да поставят като свой основен приоритет образованието, защото това е ключът към утвърждаването им в обществото и към бъдещите им успехи. Младежите от Голям извор поискали съдействие за откриване на младежки клуб, благоустрояване на определени места в селото и подобряване условията в чакалня за пътуващи ученици. Младите хора от Хърсово представили интересна идея за развитие и надграждане на местния музей с детска площадка и зона за отдих. Д-р Бейтула Сали изразил готовност за съдействие в предстоящите инициативи на Местните младежки инициативни групи и пожела младежките инициативи да продължат и след приключването на проекта.
Опознавателният тур в село Самуил включил и посещение на Дирекция „Бюро по труда” Исперих – филиал-Самуил. Деница Ненкова – Старши експерт във филиала - запознала младите хора с услугите, които предлага институцията и специално възможностите за младите хора за професионална реализация и им предостави информационни материали.
Тя обяснила на участниците в срещата какво представлява представлява мрежата за сътрудничество между обществените служби по заетост в страните от Европейското икономическо пространство – EURES (EURopean Employment Services, Eвропейски служби по заетостта). Младите хора са задали въпроси относно програмите за младежка заетост и за работа в чужбина.
С провеждането на опознавателния тур са положени основи за партньорство между Местните младежки инициативни групи с местните и регионални власти – уверяват от сдружение „Феникс“. 

Младежи от Голям извор и Хърсово на опознавателен тур в 6 институции
netinfo