Хелин Байрактарова
Хелин Байрактарова / Фейсбук
Две седмокласнички от Разградско спечелиха националните кръгове на олимпиади в тяхната възрастова група.
Постижението на Даная Светославова Красимирова от ОУ”Васил Левски”-Разград е от олимпиадата по български език и литература. Седмокласничката заедно с още двама свои връстници – от София и Пловдив – е събрала абсолютния максимум от 100 точки, но комисията от Министерството на образованието е класирала разградчанката на първо място. На престижни позиции са и останалите две представителки на област Разград и на ОУ”Васил Левски” – Белослава Петкова е на четвърто място, а Елица Енчева – на пето.
Другата шампионка от Лудогорието е Хелин Ерханова Байрактарова. Тя е ученичка в седми клас в СУ”Христо Ботев”-Кубрат, участвала е в олимпиадата по гражданско образование и е класирана на първо място със 180,6 точки във втора възрастова група – 5-8 клас.
Постижението от две победи в национални олимпиади в една учебна година е положителен прецедент в историята на образованието в Разградска област през последните години и дава надежди, че е възможно подобряване на резултатите от матурите и външните оценявания, където неизменно регионът заема последните места.