Четвъртият „Лудогорски маратон“ – с благотворителна кауза: помага на болен колоездач
Четвъртият „Лудогорски маратон“ – с благотворителна кауза: помага на болен колоездач / Радка Минчева, архив
Благотворителна инициатива ще съпътства четвъртото издание на състезанието за любители на бягането и колоезденето „Лудогорски маратон“ – съобщават организаторите от разградския клуб „Зелена стъпка“. Регистрацията за участие в състезанието приключва в 24,00 ч. на 24 юли, но броят на вече записаните е рекорден за надпреварата – 247 при 187 човека участвали преди година. В „Лудогорски маратон“ освен бегачи и колоездачи от цялата страна се включват и двама румънци и двама шведи.
Състезанието ще се проведе на 30 юли в местността „Пчелина“ край Разград. Трасето за 2017 година е отчасти различно и повече сенчесто, отколкото беше трасето, използвано през изминалите години – уточняват организаторите. Най-голямата му денивелация е около 1000 м. Най-ранният старт (на дуатлонци и колоездачи) е в 7.00 часа, за тях е предвидено и най-продължително контролно време за финиширане – 8 часа. Състезанието предлага 7 категории: 42 километра бягане; 42 километра колоездене; 21 километра бягане; 21 километра колоездене; 10 километра бягане; дуатлон – 42 км колоездене + 21 км бягане; 2 километра детско бягане.
Старт/финалът се намира на широка поляна, непосредствено до асфалтовия път в местността „Пчелина“. Контролните и подкрепителни пунктове са през около 5 километра. На старт/финала ще има търговски обект с храни и напитки, както и тоалетни.
Награждаването ще е в 14,00 ч., преди него ще има концерт на русенската пънк-банда „Artificial Comet”.
На старт/финала ще се набират средства за лечението на 16-годишния колоездач от Обзор Митко Тодоров. Той е държавен шампион на шосе и писта през 2014 г. (заедно със своите съотборници) и взема бронзов медал в индивидуалното бягане по часовник през 2014 и 2015 г. Най-успешният му сезон е 2016 г., когато става златен медалист на писта и шосе с отбора си и победител в купите „Троян”, „Обзор” и „Сливен”, но за съжаление в края на лятото на 2016 г. е диагностициран с рак - сарком на меките тъкани. Бащата на Митко сподели пред  членовете на „Зелена стъпка”, че един ден от лечението му в Турция струва около 1000 лв. На старт финала на „Лудогорски маратон“ всеки, който направи дарение от 10 или повече лева, дарителите ще получават подарък тениска от различни състезания на „Зелена стъпка” – „Камчийски пясъци“, „Лудогорски маратон“ и „Via Pontica“. Всички събрани средства ще бъдат преведени по сметката на младия колоездач, тя е на името на баба му, тъй като момчето е непълнолетно, ако искате да помогнете, сметката е:
IBAN BG65STSA93000023886722   
Донка Недева Югова,
ДСК, клон Обзор.