Бургазлийка и кюстендилец финишираха първи на 42 км. в „Лудогорски маратон“, варненци – най-добри в дуатлона
Бургазлийка и кюстендилец финишираха първи на 42 км. в „Лудогорски маратон“, варненци – най-добри в дуатлона / Радка Минчева

Състезателка от Бургас и бегач от Кюстендил победиха в класическата дистанция от „Лудогорския маратон“, чието трето издание, организирано от клуб „Зелена стъпка“, се проведе днес в местността „Пчелина“ край Разград.

39-годишната Даниела Фастен от Бургас първа стигна до финала при жените, сребърното отличие получи 27-годишната Десислава Цветанова от Варна, а трета остана 29-годишната Деница Кателиева също от Варна.

28-годишният Ивайло Атанасов пък бе най-бърз при мъжете, той е от Кюстендил, но е член на разградския клуб „Зелена стъпка“. Втори финишира 32-годишният Александър Светославов от Варна, който пък е родом от Разград, а трети остана 43-годишният пловдивчанин Красимир Чотов.

Особена тежка бе днес дистанцията дуатлон – 42 км. колоездене и 21 км. бягане – съобщи председателят на клуб „Зелена стъпка“ Цоньо Пенев. При жените от три предварително явили се стартирали две, а финиширала само една, другата се отказала. Така първото място остана за 32-годишната Димитрина Николова от Варна.

При мъжете победител е Димитър Кабахчиев, на 38 години, след него на финала пристигна 34-годишният Мартин Панайотов, и двамата от Варна, а трети остана 28-годишният Велизар Ташев от Русе.

Таня Димитрова от Пловдив, на 35 години, е победител в 21 км. бягане, след нея на почетната стълбичка се качиха Тоня Цвяткова от София и Цветелина Венкова от Разград.

При мъжете в тази дисциплина победител е Ангел Ангелов от Перник, а втори е Димитър Димитров от Варна, на трето място е бащата на най-малкия участник – 43-годишният Константин Новаков от Сливен. Неговият син Николай пробяга детската дистанция от 2 км. заедно с майка си и батко си.

Емилия Йорданова от Разград е победител в дисциплината 10 км. бягане при жените, непосредствено след нея финишира най-възрастната призьорка в състезанието – 52-годишната Надя Стефанова от Варна. На трето място е също разградчанка – Красимира Дончева.

При мъжете на 10 км. първи финишира 18-годишният Ахмед Ахмед от Цар Калоян, следван от 24-годишният Андон Гатев от Варна и 28-годишния Стефан Станчев от Русе.

В маратонската дистанция при колоездачките първа финишира 37-годишната Анелия Карагьозян от Шумен, следвана от 22-годишната софиянка Теодора Пашина и Росица Николова – на 27 г., от Варна.

И при мъжете на 42 км. колоездене победителят е от Шумен, пръв до финала стигна 39-годишният Галин Кръстев, след него финишира 33-годишният Петър Петров, а трети е 17-годишният разградчанин Симеон Николов, който е най-младият медалист в „Лудогорски маратон 2016“, той е от велоклуб "Пегас"-Разград.

На 21 км. колоездене при жените победи Мартина Рачева, на 29 г., от Русе, втора е Цветелина Митева, на 37 г., от София, а трета – 37-годишната Силвия Стоянова от Варна. При мъжете първи е Иван Иванов от велоклуб "Пегас"-Разград, втори - съотборника му Валентин Василев, а трети - Николай Костадинов.

Медалите на победителите бяха връчени от кмета на Разград д-р Валентин Василев.

Състезанието ще се запомни и с щастливо приключил инцидент – една от състезателките в маратонската дисциплина се изгуби в гората и бе издирвана няколко часа от организаторите, тъй като не финишира в контролното време. Към 18,00 ч. тя все пак бе открита невредима и дори без да се налага оказване на медицинска помощ тръгна към родния си град заедно със съотборниците си.