/ IStock
Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Разград, с което под стража е бил задържан мъж, съобщиха от пресслужбата на съда.

38-годишният мъж е обвиняем за това, че е застрелял от упор свой съсед. Престъплението е извършено в исперихското село Лъвино на 5 срещу 6 февруари с пневматична пушка. Оръжието е законно притежавано и регистрирано.

Прокуратурата счита, че предвиденото наказание за това тежко деяние предполага наличие на реална опасност от извършване на престъпление и от укриване на обвиняемия.

Мъж от Лъвино уби съселянин със законна пушка

Освен това той е безработен, не е семеен, има съмнения за психичното му здраве, което предстои да бъде подложено на експертна оценка.

Съставът на Апелативния съд е споделил мотивите на първата инстанция и е преценил, че за настоящия етап от разследването определената най-тежка мярка за неотклонение е законосъобразна.

От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към деянието. Съдът приема, че той не е осъждан и няма негативни данни за личността му.

Но тъй като е привлечен за престъпление, наказуемо с лишаване от свобода за срок от над 10 години, законът извежда наличие на реална опасност от извършване на престъпление и укриване.

От досега събраните материали по делото не може да се направи извод, че обвиняемият е действал при неизбежна отбрана. Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване.