Централа за преработка на биомаса тормози жители на Труд
Централа за преработка на биомаса тормози жители на Труд / agronovinite.com
Граждани на село Труд твърдят, че сигналът от страна на централата за биогаз за „огромни фекални разливи“ в река Пясъчник, е инсценировка. Това съобщиха за Дарик от Инициативния комитет, който повече от година се бори инсталацията за преработка на силаж и течна тор да бъде затворена или преместена. Според членове на организацията жители на Труд вярват, че случаят е измама и няма да бъдат изненадани, ако фирмата сама е симулирала разливите, за да избяга от отговорност за фекалните миризми.

Вчера група жители, заедно с кмета Красимир Минков, са обходили реката. По цялото корито на реката в землището на селото няма разлив на отпадни води и никъде не личи скоро да е имало такъв, е заключението на групата, извършила обхода, обобщават от комитета. Оттам напомнят, че през 2016 г. именно фирмата собственик на централата е била с наказателно постановление за незаконно заустване на фекални води в река Пясъчник.

Насроченият протест за 02.03.2017 г. от 17:30 ще се състои и благодарение на подобни лъжи организаторите очакват, че ще бъде изключително силен като присъствие, заканват се недоволстващите граждани.

Преди два дни в медиите постъпи сигнал за разлив на фекална маса от широка канализационна тръба в с. Труд. Според него проблемът е открит в сряда миналата седмица. Медии и граждани са поканени на среща в непосредствена близост до централата за биогаз в селото, за да покажат източника, от който в момента изтичат големи количества мръсни канализационни води. По думите на авторите на сигнала, новооткритата тръба е на 50 метра по права линия от инсталацията. Срещата е насрочена за 13.00 часа днес в централата за преработка на силаж и течна тор.