Започва съвместно българо-американско учение край Пловдив
Започва съвместно българо-американско учение край Пловдив / снимка: md.government.bg

Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2014” започва от днес в района на Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната /МО/. Тя ще продължи до 26 юли и в нея ще участват сили и средства от МО, Българската армия, МВР и Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

От българска страна в съвместната подготовка ще се включат личен състав и формирования от военното ведомство и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, силите за специални операции от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, транспортен самолет „Спартан“, зенитно-ракетен дивизион, както и специализирано подразделение на МВР.

Транспортни самолети С-130 Херкулес, летателен и инженерно-технически състав ще участват в съвместната подготовка от американска страна.

По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес” и „Спартан“. Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Целта на съвместната подготовка е изпълнението на задачи, техники и процедури, за да се подобри оперативната съвместимост по стандартите на Алианса.