настилка пл. Централен
настилка пл. Централен / Искра Койчева, Дарик Пловдив

Поставянето на изкуствени бетонови блокчета "земелрок"- част от настилката на пл. "Централен", започва. Те ще бъдат монтирани върху пространството върху подлеза на ул.“Гладстон“, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Той допълни, че се очаква гранитните плочи за площада да бъдат доставени в началото на февруари от Македония и Босна.

Както Дарик вече ви съобщи, светъл и розов гранит са предвидени за ареалите и за пространствата пред магазините, автентични сиенитни плочи ще покриват античните улици, а останалата част от площада, която е близо 50%, ще е с изкуствени бетонови блокчета "земелрок". Фонтанът „Стружката“ пред бившия Партиен дом в Пловдив, поставен по повод влизането на България в ЕС, ще бъде премахнат. По искане на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не се предвижда продължаване на археологическите разкопки срещу Пощата, както и навлизането на площада в Цар-Симеоновата градина. Реконструкцията на централния пловдивски площад включва още нова подземна комуникация, както и свързване на археологическите пространства от двете страни на бул. „Цар Борис III Обединител“. Освен проектирането и същинските строителни дейности, проектът засяга и археологическите обекти форум „Запад“ и форум „Север“, които трябва да бъдат консервирани и експонирани. Ще има допълнително озеленяване на пространството, а парапетите от страната на разкопките ще бъдат стъклени.

Тотев обясни, че основната част на централния пловдивски площад ще бъде готова за туристическия сезон. Ще бъде разработен технически работен проект за Форум Изток и Форум Юг, като в бюджета на града за 2019-та година са заделени 100 000 лева за целта. 

Община Пловдив ще обяви и конкурс за технически работен проект за реконструкция на кино „Космос“, който ще бъде с награден фонд от 150 000 лева.

От местната управа предвиждат още подлезът на  „Гладстон“ да бъде отворен за движение на автомобили в края на март.