Запечатаха сметището край Първенец
Запечатаха сметището край Първенец / Дарик архив
Запечатаха сметището край Първенец
88593
Запечатаха сметището край Първенец
  • Запечатаха сметището край Първенец

По разпореждане на кмета на община Родопи Пламен Спасов полиция запечата депото за неопасни строителни отпадъци в землището на с. Първенец.

Според администрацията общинското дружество „Спектър” ЕАД, което  управлява сметището от 12 години, но само до провеждането на търг или конкурс, го ескплоатира нелигитмно.

На вчерашното заседание ОбС взе решение да отмени заповедта на кмета за  запечатване на сметището и поиска да стопанисва още 5 години съоръжението, съобщи управителят на общинската фирма "Спектър" Милко Бакалов.

Въпреки това, кметът на Община Родопи взима това решение.

По думите на Чавдар Димитров, член на борда на директорите на „Спектър“, дружеството е не е на загуба.

За 19 септември е насрочено делото на Спектър за обжалване заповедта на кмета. Дотогава къде ще се изхвърлят отпадъците, не е ясно, и може да стане екологическа бомба, коментира още той.

Припомням, че общинската фирма, която стопанисва сметището е в основата на предсрочното прекратяването на мандата на председателя на ОбС Павел Гимишев.

„Настоящото управление на общината иска преобразуване на дружеството в общинско предприятие. По този начин правомощията по отношение на „Спектър ЕАД“ ще преминат изцяло в ръцете на кмета Пламен Спасов, а ние не сме съгласни с това“, заяви тогава за Дарик Васил Гюрдиев - един от вносителите на предложението за оставката на Гимишев.

Самият Павел Гимишев обяви, че не е съгласен с упреците срещу него и ги нарече „голи приказки и обвинения“.