Зам.-министър Чобанов : Славчо Атанасов и Костадин Кисьов не познават законите
Зам.-министър Чобанов : Славчо Атанасов и Костадин Кисьов не познават законите / снимка: Виктор Кадири/dariknews.bg
Зам.-министър Чобанов : Славчо Атанасов и Костадин Кисьов не познават законите
41640
Зам.-министър Чобанов : Славчо Атанасов и Костадин Кисьов не познават законите
  • Зам.-министър Чобанов : Славчо Атанасов и Костадин Кисьов не познават законите

Пловдивският кмет Славчо Атанасов и директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов не познават специализираното зкаонодателство на България. Това заяви в интервю за Дарик радио зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, по повод днешното изявление на пловдивския кмет, че ще заведе дело за собствеността на Панагюрското съкровище.

Още в Закона за старините от 1911-та година има един член 14, според който всички старини, които биха се открили на територията на България, принадлежат на държавата, категоричен бе Чобанов. В Закона за култуното наследство пък се казва, че археологоческите културни ценности са публично-държавна собственост и се стопанисват от Министерството на културата, допълни зам.-министърът.

Съмнявам се съдът да допусне завеждане на дело, което е в противоречие и нарушава няколко закона, добави Тодор Чобанов. Големите проблеми пред Пловдив са съдбата на Небет тепе и окаяният вид на Стария град, а не собствеността на Панагюрското съкровище. Този спор е странен и срамен и тези, които се опитват да ни въвлекат в него, не милеят за културното наследство на града, каза още зам.-министърът на културата.

Д-р Чобанов изтъкна, че през тази година Министерството на културата е стартирало проектите за реставрация на Римския стадион и Малката базилика и предстои консервация и поддържаща инфраструктура на Античния театър. Трябва да видим дейностите, които е извършила или организирала община Пловдив по отношение на културното наследство на града, каза още Чобанов.