/ netinfo
„Не съм психолог и не мога да кажа, как ще се промени манталитета на българина при по-тежки наказания, но смятам, че ако размера на застраховките се обвържат с нарушенията по ЗДвП това ще има по-голям ефект. Колкото повече нарушения допускаш по пътя, толкова по-висока застраховка.

Обикновено финансовият стимул е най-добър“. Това заяви в ефира на съдебната рубрика на Дарик радио Пловдив съдия Ирина Джунева от  Окръжния съд в Пазарджик.
 
Какви са санкциите за шофьорите нарушители в съседните ни страни?

Водач на МПС, управлявал след употребата на наркотични вещества, носи наказателна отговорност лишаване от свобода до 5 години и глоба от 500 до 1500 лв., каза още съдия Джунева. По думите й, нашият законодател проявява „толеранс“ към употребата на алкохол, за разлика от употребата на наркотици.
 
„Тоест, ако сте пили една бира на обяд носите административна отговорност, но не и наказателна, но ако сте употребили наркотично вещество, дори и една цигара марихуана, носите наказателна отговорност“, обясни тя.
 
При случаи на случаи шофьор, който кара като едновременно е в пияно състояние и след употреба на наркотици, се налага по-тежко наказание, защото обществената опасност на деянието е завишена.
 
Взимат ни книжката на пътя, ако имаме неплатена глоба

Според д-р Теодора Арабаджиева, началник Диагностично консултативен блок към центъра за психично здраве, употребата на марихуана влияе върху уменията, които се изискват за безопасно шофиране. Последните проучвания в САЩ сочат, че през 2017г. 17 % от катастрофите се дължат на лица, употребили марихуана в сравнение с тези употребили алкохол- 15 %.
 
„Хроничния пушач на марихуана става враждебен, депресивен, немарлив, влошава отношенията си с околните без повод /т.е. настъпва промяна в емоционалната реактивност и контрола над волевите импулси/, което още повече застрашава участието му в движението“, обясни д-р  Арабаджиева.
 
По думите й, употребата на марихуана може да отключи както кратковременни и бързопреходни психози с халюцинации и налудности, така и хронични психози, които протичат точно както параноидната шизофрения. Статистиката в ЦПЗ Пловдив показва нарастване броя на хоспитализираните пациенти с клиника на психоза - с всичките, типични за Шизофренията симптоми.
 
От началото на тази година в районните съдилища в пазарджишкия регион са осъдени общо 78 лица, които са шофирали автомобили или мотоциклети след употреба на марихуана, канабис, амфетамини и кокаин, съобщи Маринела Чавдарова- пресаташе на Окръжния съд в Пазарджик.
 
На 9-ма подсъдими са наложени ефективни присъди, които са влезли в сила и подсъдимите са изтърпяли наказанието си или в момента са в затвора. Най-тежката присъда е в размер на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, а най-малко е наказан шофьор, който е освободен от наказателна отговорност и му е наложена глоба от 1000 лв, добави Чавдарова.
 
За тази година Окръжен съд – Пазарджик е постановил 2 присъди за причиняване на смърт при катастрофа след употреба на наркотични вещества. Единият шофьор е осъден условно, а на другия е наложено ефективно наказание 8 години за причиняване смъртта на 2 лица. Присъдите не са влезли в сила.
 
Цялото предаване чуйте тук.