/ Thinkstock/Getty Images
В сезона на летните отпуски хиляди българи потеглят за почивка през границата. По данни на Министерството на туризма миналото лято над 300 000 българи са почивали в чужбина. Голяма част от тях избират по-близките дестинации - като Гърция, Турция, Сърбия, и предпочитат да пътуват със собствен транспорт.
 
За да избегнат неприятни срещи с властите по пътя, е важно шофьорите предварително да проучат какви са основните правила за движение в съответната държава, към която тръгнат, съветват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).
 

БГНЕС, архив


Какви наказания се предвиждат за основните видове нарушения?
 
„Сериозно перо” за българския джоб са паричните санкции в Гърция. За използване на антирадар от шофьорите се налага глоба от 2000 евро, лишаване от свидетелство за управление за месец и сваляне на регистрационните табели за 60 дни. Преминаването на червен светофар се санкционира с глоба от 700 евро. Освен това се отнемат регистрационните табели на автомобила за 60 дни, както и шофьорската книжка на водача за 20 дни.
 
Полицията изготви нова пътна карта с най-опасните пътищата в България

Глоба от 700 евро и 20 дни лишаване от право на управление е наказанието и при неправилно изпреварване или изпреварване на жп прелез. Забранен обратен завой „бърка в джоба” на провинилия се шофьор с 200 евро, отнемат се регистрационните табели на автомобила и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни. Предприемане на опасна маневра се наказва с 700 евро, 30 дни без книжка и 10 дни без регистрационни табели.
 
За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч, както и движение по автомагистрала с над 150 км/ч, виновните шофьори получават глоба от 350 евро и 90 дни лишаване от право на управление. Пияните водачи се наказват с глоба от 200 до 700 евро, в зависимост от количеството употребен алкохол и отнемане на книжката за три месеца (90 дни).
 
За колко от тежките катастрофи са виновни пияни и надрусани шофьори

Според гръцките закони при заплащане на наложените глоби в 10-дневен срок, размерът на дължимото наказание се намалява с 50% от указаното в квитанцията.
 
От април т.г. в Сърбия действа нов Закон за движение по пътищата. Глоба от 10 000 динара (около 85 евро) се налага за шофиране без колан или мръсни регистрационни табели. Същото е наказанието при шофиране в населени места със скорост по-висока с 20 до 30 км/ч от разрешената или използване на мобилен телефон без устройство „свободни ръце”.
 

ThinkStock/Getty Images


Почерпените водачи в западната ни съседка могат да отнесат глоба до 120 000 сръбски динара (около 1016 евро), отнемане на контролни точки и осем месеца без книжка.
 
 У нас: Взимат ни книжката на пътя, ако имаме неплатена глоба

Същата е паричната санкция и за управление на МПС в населено място със скорост от 71 до 90 км/ч над максимално разрешената; шофиране на автомагистрала със скорост, надвишаваща максимално позволената с 81 до 100 км/ч; возене на дете под 12 г. на шофьорската седалка или на непредвидените за тази цел места; както и шофиране без книжка.
 
Според сръбските закони шофьорите могат да бъдат наказани дори със затвор. Такова е наказанието при управление на МПС без необходимата за категория и/или управление с над 2 промила алкохол, както и при превишаване на скоростта в населено място с над 70км/ч, в зона със забавено движение, превишение с над 50 км/ч, в зона „30“- превишаване с над 60 км/ч; движение без включени светлини през нощта.
 

Thinkstock/Getty Images


Вече близо година в страната се прилага електронен контрол на средната скорост на превозните средства по автомагистралите. За целта устройствата, отбелязващи часа на преминаване през пунктовете за заплащане на магистралните такси, са синхронизирани. Ако при преминаването между два пункта средната скорост на МПС е надвишила максимално допустимите 120 км/ч, служители на пътна полиция налагат глоби на място. Санкциите започват от 3000 динара, а за нарушения над 201 км/ч глобата скача до 100 000-120 000 динара, включително и лишаване от свобода за срок от 15 дни.
 
По пътищата има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта

Строги са пътните закони и в Турция. Глобите за шофиране с превишена скорост започват от 199 турски лири (при превишение от 10 до 30% над позволената скорост) и скачат до 412 турски лири (при превишение над 30% над позволената скорост).
 
Засечените зад волана шофьори, качили се след употреба на алкохол, се наказват с глоби от 844 турски лири при първо нарушение до 1698 турски лири при следващо нарушение. Толкова е и санкцията за шофиране без книжка. При установено управление на автомобил с употреба на алкохол над 1 промил срещу водача се завежда и наказателно дело.
 
Ето какво чака шофьорите с промените в Закона за движение по пътищата

За непозволено паркиране глобата е 92 турски лири; за преминаване на червен светофар - 199 турски лири. За управление на МПС при липса на необходимата категория свидетелство за правоуправление се налага глоба от 700 турски лири.
 
92 турски лири е глобата, ако шофирате без предпазен колан или говорите по телефона. Полицията в Турция може да ви санкционира и за слушане на силна музика в автомобила. Ще отнесете наказание и при използване без причина на дълги светлини и фарове за мъгла, неспазване на дистанция, неразрешена смяна на лентите за движение, извършване на непозволен завой или отнемане на предимство.
 
За всяко нарушение, причинено от лице, което не е собственик на превозното средство, същата глоба се налага и на собственика. При плащане в 15-дневен срок от нарушението глобата се намалява с 25%.
 

шофьор кола
Thinkstock/Getty Images


В Македония всички шофьори на МПС с българска регистрация трябва да представят застраховка „Зелена карта” с покритие югозападната ни съседка. Там няма винетни стикери, но се заплащат такси на пунктове при влизане и излизане от магистрален път в размер до 2 евро.
 
Задължително е денонощното използване на фаровете по всички пътища на страната. Нарушителите се наказват с глоба от 45 евро.
 
В Македония нарушения на скоростните ограничения ще ви струват от 45 до 300 евро. Почерпените шофьори с над 0,5 промила се наказват с глоба в размер от 250 до 400 евро. Лимитът на позволеното количество алкохол в кръвта на професионалните шофьори е нула. 20 евро е глобата, ако шофирате без предпазен колан. Подобно на правилата у нас употребата им е задължителна за всички пътници в автомобила.
 
Само за 10 часа полицаи засякоха над 4500 нарушители с превишена скорост

На предната седалка до шофьора е забранено возенето на лица под 12- годишна възраст, глобата е 45 евро. Толкова е и санкцията за ползването на мобилен телефон от водача по време на движение. Глобите се заплащат в най-близката банка или пощенски клон.
 

ThinkStock/Getty Images


Парична санкция от 50 евро може да получите и за хвърляне и оставянето на хартия, фасове, амбалаж, растителни отпадъци, а също и за паркирането на автомобили на разстояние, по-малко от 10 м от контейнер за отпадъци.
 
Ще се явяваме на нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя?

В Румъния законът предвижда отнемане на книжка за не малък брой нарушения. Стандартното ограничение на скоростта е като в България, с изключение на магистралните пътища. Там максималната разрешена скорост е 130 км/ч.
 
Забраната за управление на МПС се налага за срок от 30 до 90 дни, което влиза в сила след 15 календарни дни от датата на отнемането на свидетелството. Шофирането по време на наложена временна забрана за шофиране се наказва със затвор.