/ БГНЕС, архив
126 са смъртоносни отсечки по българските пътища, където стават стотици катастрофи с десетки убити и ранени. Това показва справка на Пътна полиция, предоставена на Съюза на българските автомобилисти (СБА). Цифрите са за 2016 г.
 
Новият списък за 2017-та ще бъде изготвен до 31 март т.г. На базата на него ще бъдат набелязани нови мерки, включително ще бъдат определени всички места и точки за контрол на скоростта със стационарни и мобилни камери.
 
Кои са най-опасните пътища в България
 

БГНЕС, архив


По-рано през миналата година от МВР съобщиха, че само на десет от тези опасни участъци са станали над 1000 катастрофи с около 40 убити и 100 ранени. В страната ни ежегодно стават средно 7000-8000 автомобилни злополуки, което на практика означава, че всяка 7-ма или 8-ма катастрофа е била на някоя от тези смъртоносни отсечки.
 
Ето някои от най-опасните участъци:
 
Русе-Бяла
 
По думите на шефа на КАТ Бойко Рановски катастрофите стават там, където има три ленти за движение. При изпреварване колите навлизат в насрещното и следва катастрофа. На този път е имало 246 пътни злополуки със 7 убити и 26 ранени.
 

БГНЕС, архив


55 километра са най-опасните пътища у нас
 
На автомагистрала "Хемус" - до София, са станали 265 автосблъсъка заради висока скорост.
 
По пътя между Варна и Бургас са регистрирани 106 пътни инцидента, 6 загинали и 50 ранени, основно заради неправилно изпреварване.
 
Списъкът продължава с пътните отсечки Стара Загора - Казанлък (83 катастрофи и 22 ранени); Карловско шосе край село Труд, където са загинали петима, а 24 са били ранени в 67 катастрофи; Кресненското дефиле, където най-честата причина за произшествия е неправилно изпреварване и отнемане на предимство.
 
Властта със спешни мерки срещу войната по пътищата
 

БГНЕС, архив


От Пътна полиция посочват още пет участъка, където шофьорите трябва да бъдат особено внимателни. Освен заради висока скорост и човешка грешка там има и други причини за катастрофи, които се дължат на лоша пътна настилка и недобра маркировка.

Това са:
 
- магистрала "Тракия" в участъка на 66,3 км в посока София, където се образува аквапланинг;
 
- магистрала "Тракия" в участъка от 165 км до 208 км в посока Бургас, както и огледално в посока София, където в активна лента е деформирана пътната настилка;
 

БГНЕС, архив


Поредна тежка катастрофа на пътя Русе - Бяла (СНИМКИ)

- път I-5 в участъка Русе - Бяла е изключително натоварен и опасен. Според "Пътна полиция" частично решение за този участък е да се положи напречна "шумна" маркировка, както и да се разшири подхода към кръговото кръстовище, при спускането към Бяла;
 
- магистрала "Марица" в участъка преди ГКПП Капитан Андреево има преплитане на пътните потоци, изчакване на товарни автомобили в активна лента и др. Там е необходима промяна в организацията на движение, както и изграждане на паркинги от двете страни на ГКПП;
 

БГНЕС, архив


Министър Радев: За случващото се по пътищата има други отговорни органи, преди МВР

- кръговото кръстовище между обходен път на Враца и път II-15 (Враца-Оряхово). В този участък движещите се по направление София - Видин и обратно, поради острия подход при навлизане в кръга, съчетано с лоши условия на видимост през тъмната част от денонощието често самокатастрофират, отчитат от полицията. Необходимо е изграждане на осветление, разширяване на пътните ленти към подходите за кръговото, както и допълнителна вертикална сигнализация на подходите.