Връщат за доработване доклада за синята зона
Връщат за доработване доклада за синята зона / снимка : Виктор Кадири /dariknews.bg

Предложение докладът за „синята зона" да бъда върнат за доработване, ще отправят общинските съветници до кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Това стана ясно днес след среща между лидерите на политически представените групи в Общинския съвет и кметският екип, изготвил доклада. Новият доклад трябва да бъде готов до две седмици и в него да вземат участие и външни специалисти, заяви председателят на Общинския съвет Илко Илиев.

Политическите партии са се обединили около мнението, че докладът е непълен и изготвен много фриволно. В него липсва точен анализ на това, колко ще струва на общината реализирането на тази идея. Няма и пълен списък с улиците, които ще влизат в „синята зона", както и схема с анализ на процента на живеещите в зоната и инвалидите, които ще паркират безплатно.  

Според Николай Радев от БСП, първо трябва да се реши проблемът с организиране на паркирането, преди да се мисли за това, кой и как ще стопанисва паркоместата.

Дани Каназирева от ГЕРБ бе категорична, че трябва да се изготви инвестиционна програма, от която да стане ясно, дали общинският бюджет ще може да понесе евентуалните разходи по реализирането на идеята. Тодор Кръстев от БСП подкрепи колежката си и даде пример с това, че докладът предвижда изграждането на надземни подземни паркинги, чиито строеж по сегашните цени би струвал над 70 млн. лева. 

Според него, хората изготвили доклада са имали добри намерения, но само това не е достатъчно. Има два варианта за реализиране на идеята. Единият включва общината да създаде ново предприятие, а другият да се обяви конкурс за отдаване на зоната под наем. И в двата случая е задължително да има инвестиционна програма, от която да стане ясно, колко ще струва всичко, категорична бе Каназирева.