/ netinfo
Само днес, пожарникарите в Смолян са се отзовали на 52 сигнала за произшествия в следствие на ураганния вятър в Смолян, съобщи зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

Редица проблеми заради силният вятър в Смолянско, населени места без ток

Сигналите са били предимно заради паднали предмети, дървета, счупени стъкла, както и пожар, който е тръгнал отново заради вятъра, след като е върнал пушека от комина а от там през печката жарта е попаднала в една от стаите на жилището. Бързата намеса на огнеборците предотвратила по-голяма беля, като е пострадала само една стая.

мазилка падна от саниран блок
netinfo

Част от покрива на болницата в Смолян, както и на една детска градина е отнесен. Паднали са и облицовъчни материали от стените на лечебното заведение, районите са отцепени. Мазилка на новосаниран блок в Смолян също падна.

мазилка падна от саниран блок
netinfo


Екипите вече са прекратили работа по пробиването на пътя за смолянското село Турян, тъй като падналите дървета са много и работата ще продължи утре. Повече от 8 часа, над 72 населени места са без ток в Смолянско, като става въпрос за села в общините Смолян и Баните.

Силният вятър изкорени дървета в Пловдив

Паднало дърво е затворил временно пътя и за чепеларското село Забърдо, а друго е разрушило каравана на Пампорово. Там отклонението на върха на Кула „Снежанка“, днес достигна близо 2 метра. Бедственото положение на този етап остава на териториите на общините Смолян и Баните.